c S
V Sloveniji 260 podjetij s certifikatom Družini prijazno podjetje 29.01.2018 09:35 Ljubljana, 28. januarja (STA) - Ekvilib Inštitut je objavil javni poziv za pridobitev certifikata Družini prijazno podjetje. Do sedaj je bilo v postopek pridobitve osnovnega certifikata vključenih prek 260 slovenskih podjetij in organizacij, skupaj pa podjetja s certifikatom zaposlujejo preko 82.000 zaposlenih, so sporočili organizatorji.

Slovenska podjetja in organizacije se lahko v letošnjem letu vključijo v postopek pridobitve certifikata Družini prijazno podjetje do vključno 31. decembra, število mest pa ni omejeno.

"Težko spregledamo dejstvo, da se je trg delovne sile v zadnjem času zelo spremenil - ponudba del marsikje presega povpraševanje, torej so iskalci zaposlitve tisti, ki lahko izbirajo delodajalce. Zaželeni so takšni, ki bodo poleg plače in ostalih zakonskih standardov nudili še nekaj več, zaposleni iščejo delovna okolja, kjer se bodo dobro počutili in kjer bodo lahko izkoristili vse svoje potenciale," je ocenila strokovna sodelavka Ekvilib Inštituta Petra Hartman.

Certifikat Družini prijazno podjetje je princip organizacijskega upravljanja, ki zagotavlja kratkoročne in dolgoročne pozitivne učinke usklajevanja poklicnega in zasebnega življenja zaposlenih. Ti se kažejo v zmanjšanju fluktuacije, kvote bolniških odsotnosti, kvote nege, števila nezgod, ter večanju zadovoljstva, motivacije in pripadnosti zaposlenih, kar predstavlja jasne pozitivne ekonomske učinke.

V Sloveniji je od leta 2007 nosilec in izvedbenik postopka Ekvilib Inšitut. Ta postopek izvaja v sodelovanju z ministrstvom za delo, družino socialne zadeve in enake možnosti ter zainteresiranimi zunanjimi partnerji.