c S
Zlati kamen: Murski Soboti nominacija zaradi razvojnega preobrata 29.01.2018 09:27 Murska Sobota, 28. januarja (STA) - Murska Sobota je med 12 nominiranci za nagrado zlati kamen zaradi zgledno vodenih in strateško postavljenih temeljev za razvojni preobrat, ki bo izrazito trajnostno obarvan. Merljiv premik so dosegli na trgu dela, zlasti pa pri zmanjšanju kriminalitete. Letos kar 44 odstotkov mestnega proračuna namenjajo naložbam.

V Murski Soboti načrtno prenavljajo mestno središče, razvijajo nove oblike urbane mobilnosti, od kolesarskih stez in najema mestnih koles do souporabe električnih vozil in brezplačnih mestnih avtobusov, obnavljajo športno in rekreacijsko infrastrukturo. V sodelovanju s Pomurskim tehnološkim parkom bodo s projektom Murska Sobota 4 Future povečali kakovost urbanega življenja.

Župan Aleksander Jevšek je ob tem dejal, da so pogumno zastavili razvojni preobrat. "Iz mesta, znanega po propadu nekdanjih gigantov, raste nova samozavest celotne regije, ki se zaveda svojih prednosti in je odločena uresničiti svoje priložnosti."

Veseli ga, da to kažejo tudi podatki in da smo zato uvrščeni med nominirane za najprodornejše občine. Sicer pa murskosoboški župan meni, da bodo pravi rezultati strateško načrtovanega razvoja Murske Sobote kot odprtega mesta, ki hoče zmagovati z visoko kakovostjo življenja, zares vidni šele v prihodnjih letih.

Spreminjanje kraja v prepoznavno in razvojno prodorno mesto nadaljujejo tudi s projektom Vrata v Pomurje, saj ob avtocesti Budimpešta-Ljubljana nastaja novo regionalno razvojno, turistično, poslovno in športno središče.

Srce projekta je postavitev slovenskega paviljona s svetovne razstave Expo v Milanu. Paviljon bo vstopna točka za odkrivanje Pomurja z interaktivno predstavitvijo turističnih vsebin, informacijska točka za nove naložbe v regiji in nov regionalni prireditveni prostor. Projekt, ki bo predvidoma končan v prvi polovici leta, je del ureditve območja gramoznice v sodoben športni in rekreacijski center Soboško jezero.

Mestna občina Murska Sobota je imela junija lani 18.858 prebivalcev, obsega 64 kvadratnih kilometrov. Zaradi nadpovprečne brezposelnosti posebno pozornost namenjajo krepitvi možnosti za nove naložbe, registrirana brezposelnost pa je bila novembra lani najnižja v zadnjih petih letih.

Po državni statistiki je Pomurje po rasti BDP drugo med slovenskimi regijami, prav tako po zmanjšanju brezposelnosti, po skupni rasti prihodkov podjetij pa je celo na prvem mestu. To se kaže tudi v rasti povprečne plače v Murski Soboti, ki je na medletni ravni (oktober 2016-2017) za 112 evrov višja kot leto prej.