c S
V poslovni coni Komenda sedem večjih gradbišč 29.01.2018 09:16 Komenda, 28. januarja (STA) - V poslovni coni Komenda, eni največjih v Sloveniji, trenutno deluje 58 podjetij, ki zaposlujejo približno 2500 ljudi. V coni je odprtih sedem večjih gradbišč, med katerimi je tudi gradnja novega sedeža in tovarne družbe Iskra Zaščite. Na voljo so še štiri zemljišča, družba, ki s cono upravlja, pa je v zadnjih letih stabilizirala poslovanje.

Prvi mož družbe PC Komenda Matic Romšak je za STA pojasnil, da so lani podpisali 13 pogodb, v coni, ki obsega zemljišča s površino 75 hektarov, pa so tako na voljo še štiri zemljišča po 0,25 hektara.

Med drugim so z banko Intesa Sanpaolo lani sklenili posredniško pogodbo, na podlagi katere so uspeli prodati tudi njihova zemljišča v coni v skupni površini 5,5 hektara. Kupci so bili podjetja Ambrož, ki se ukvarja s prašnim barvanjem in eloksiranjem kovin, Enerkon, ki trži naprave za merjenje porabe vode in toplote, proizvajalec lesnih proizvodov Jeles, družba za proizvodnjo gumiranih valjev Schäfer Rolls, proizvajalec cevi iz plastičnih mas Mapi pipe in pa podjetje Steris AST, ki je v lasti družbe Synergy Health iz Velike Britanije in je za gradnjo objekta za sterilizacijo medicinske opreme in logističnega centra v coni dobilo tudi državno podporo.

Od 58 pravnih subjektov, ki delujejo v coni, jih ima 52 tam tudi sedež, po Romšakovih ocenah pa zaposlujejo okoli 2500 ljudi.

V tem trenutku je v coni v teku nekaj velikih projektov. Večja trenutna gradbišča so v lasti družb Iskra Zaščite ki proizvaja prenapetostne zaščitne naprave in v Komendi gradi novo sodobno tovarno ter sedež, proizvajalca kozmetične embalaže Plastika Virant, družbe RLS, ki proizvaja merilno tehniko, prevozniškega podjetja GLT, že omenjenega podjetja Jeles, vulkanizerja Zorman in predelovalca plastičnih mas Burjaplast.

Po Romšakovih besedah v coni prevladujejo dejavnosti visokotehnološke proizvodnje, kar nekaj pa je tudi podjetij, ki se ukvarjajo s skladiščenjem, transportom in predelavo. Med bolj znanimi podjetji iz teh panog sta z logističnim centrom v coni prisotna Lidl (ta sicer načrtuje nov center v coni Arnovski gozd pri Žalcu) in Frigologo.

Družba PC Komenda se je sicer pred leti znašla v zelo težkem finančnem položaju, ob padajočih prihodkih v času gospodarske krize pa so ji grozile izvršbe bank upnic in celo stečaj. Kot je navedel Romšak, se jim je v zadnjih letih uspelo dogovoriti z bankami upnicami in drugimi upniki o umiku vseh izvršb, vložen pa ni bil niti predlog za stečaj podjetja.

Trenutno sta ostala še dva upnika, to sta Gorenjska banka in Družba za upravljanje terjatev bank, s katerima imajo v podjetju sporazum o tekočem poplačilu terjatev. V družbi po Romšakovih besedah ob prodajah upnikom za izdajo izbrisnih pobotnic nakazujejo več kot 90 odstotkov kupnine. Trenutna finančna kondicija podjetja je, tako njegov direktor, v redu, dokončno poplačilo vseh terjatev pa pričakuje do sredine 2019.

Z razvojem cone so medtem v vodstvu PC Komenda in v Občini Komenda, ki je 80-odstotna lastnica družbe, zelo zadovoljni, saj ocenjujejo, da gre v pravo smer.