c S
Prihodek Kočevskega lesa lani prvič presegel milijon evrov 29.01.2018 09:15 Kočevje, 28. januarja (STA) - Območni lesno-predelovalni center Kočevski les, ki ga je Občina Kočevje leta 2015 ustanovila z namenom vzpostavitve lesno-predelovalne verige, je lani ustvaril 1,2 milijona evrov prihodkov in s tem predlanske presegel za približno 40 odstotkov. Lanski čisti dobiček na kočevski občini ocenjujejo na približno 150.000 evrov.

Kočevski župan Vladimir Prebilič je za STA povedal, da naj bi lanski čisti dobiček Kočevskega lesa predlanski izid presegel za približno tretjino, glavnino pa ga bo občina z nakupom opreme in novo infrastrukturo vrnila podjetju s ciljem nadaljnje rasti prihodkov in dobička.

Glavni vir lesa omenjenega podjetja so kočevski občinski gozdovi, v katerih so lani posekali 17.000 kubičnih metrov lesa. Od navedene količine so v Kočevju in državi ostale tri četrtine za predelavo namenjenega lesa, kar po Prebiličevih vesedah pomeni, da se odliv lesne mase iz države na Kočevskem od ustanovitve Kočevskega lesa vsako leto manjša. V Kočevskem lesu so lani predelali polovico navedenega poseka.

Kočevski les ima sicer tri zaposlene, dve dodatni delovni mesti načrtujejo letos, z njim pa je povezana oz. v njegovi lesni verigi deluje še vrsta podizvajalcev s skupaj 25 zaposlenimi. Podjetje je predlani dobilo certifikata, ki na področju lesne predelave zagotavljata sledljivost lesa.

V kočevskih občinskih gozdovih družba opravlja tudi sanitarno sečnjo, s katero so obvladali problem lubadarja, kočevska občina pa je lani prejela nagrado Zavoda za gozdove Slovenije za najboljšega gozdnega gospodarja. Dejavni so tudi po lanskem vetrolomu in čistijo občinske gozdove, je dodal župan.

Kočevski les ima dve sušilnici lesa, glede na njuno polno zasedenost pa razmišljajo o gradnji dodatnih. So tudi partner več podjetij, med temi sta Ekuus Trade oz. njegovo podjetje Koles in kočevska Grča, ki bosta v soseščini Kočevskega lesa, na območju nekdanjega podjetja Nolik, še letos začeli graditi svoja obrata s skupaj približno sto zaposlenimi.

Kočevski les - tudi na račun zadnjega vetroloma - letos računa na posek v obsegu do 23.000 kubičnih metrov lesa, za zagotavljanje lesne surovine pa se dogovarjajo tudi z družbo Slovenski državni gozdovi. Kočevski les je vključen v promocijski zadrugi Zakladi Kočevske in Festival lesa.

Ker se podjetje toplotno oskrbuje iz bližnje občinske mestne kotlovnice na lesno biomaso, za katero dobavlja kurivo in v kateri konča ves njegov lesni odpadek, bi rada občina omenjeno kotlovnico nagradila in začela s soproizvodnjo električne energije.

Pri tem naj bi šlo za do 10-milijonsko naložbo, ki jo nameravajo izvesti z evropsko denarno podporo. Projekt so že pripravili in čakajo še na ministrstvo za infrastrukturo. Vnovič se naj bi glede tega s predstavniki ministrstva pogovarjali februarja, je še napovedal Prebilič.