c S
Odstotek Slovencev še vedno uporablja telefonske govorilnice 29.01.2018 09:10 Ljubljana, 28. januarja (STA) - Čeprav ima kar 98 odstotkov slovenskih gospodinjstev mobilne telefone, večina več kot enega, pa še obstajajo uporabniki, ki telefonski klic opravijo iz telefonske govorilnice. Kot je razvidno iz ankete Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos), telefonske govorilnice v Sloveniji uporablja en odstotek vprašanih.

Uporaba telefonskih govorilnic se je občutno zmanjšala že pred več leti in vsaj že od leta 2014 ni presegala treh odstotkov.

Medtem pa se izdatki za elektronske komunikacije v gospodinjstvih povečujejo. Konec lanskega leta, ko je agencija izvajala anketo, so v več kot četrtini vprašanih gospodinjstev (28 odstotkov) za storitve fiksne telefonije, interneta, televizije in mobilne telefonije odšteli več kot 70 evrov mesečno.

Manj kot 25 evrov mesečno je za elektronske komunikacije plačevalo le pet odstotkov v anketi sodelujočih gospodinjstev, večinoma pa se ti stroški gibljejo med 41 in 50 evrov. Ob tem je 28 odstotkov vprašanih odgovorilo, da je zaradi previsokih stroškov že razmišljalo o prekinitvi naročniškega razmerja za posamezne storitve.

Ključni dejavniki pri izbiri ponudnika interneta so kakovost storitev, cena in paketna ponudba. V primerjavi s preteklimi leti se je močno znižala pomembnost dejavnika visoka hitrost interneta, ki je iz lanskoletnih 41 odstotkov padla na šest odstotkov. Še vedno obstaja velik delež končnih uporabnikov, ki za hitrejši internet niso pripravljeni plačati več.

Najpomembnejši razlog za menjavo ponudnika paketnih storitev je nižja cena, ki pa mu tesno sledi kakovost storitev. Najpogostejša težava, s katero se srečujejo v skoraj vsakem drugem anketiranem gospodinjstvu, pa je prekinjanje delovanja interneta. Do tega prihaja ne glede na hitrost dostopa.

Raziskava je sicer pokazala, da se z zviševanjem hitrosti dostopa do interneta pogostost težav pri uporabniški izkušnji zmanjšuje. Gospodinjstva, ki imajo hitrost dostopa večjo od 20Mb/s, se nadpovprečno strinjajo, da imajo v paketu svojega operaterja vključeno več, kot potrebujejo.

Največ anketiranih gospodinjstev uporablja storitve kabelske televizije, sledi ji IP televizija. Končni uporabniki se odločajo za izbrani tip dostopa do televizije zato, ker je vključena v paket, sledi razlog dodatne storitve, šele na tretjem mestu je programska shema.

Skoraj polovica anketiranih je odgovorila, da nameravajo v prihodnosti okrepiti uporabo funkcije časovnega zamika. Prav tako bodo bolj pogosto predvajali vsebine neposredno z interneta, si ogledovali videe na zahtevo, uporabljali storitve e-uprave ter delali in se izobraževali na daljavo.