c S
Rusija s prvimi koraki v smeri regulacije kriptovalut 29.01.2018 08:57 Moskva, 28. januarja (STA) - Rusija je ta teden napravila prve korake v smeri regulacije kriptovalut. Na tamkajšnjem finančnem ministrstvu so namreč pripravili predlog zakona, ki naj bi zmanjšal tveganje za goljufije in pomagal ustvariti pregleden davčni režim, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Gre sicer za predlog, ki ga mora potrditi ruska vlada, preden bo poslan v parlament. Da je postopek oblikovanja zakonodaje na področju kriptovalut izredno zahteven, je ministrstvo razkrilo s priznanjem velikih nesoglasij z rusko centralno banko. Ta si namreč želi precej bolj restriktivnega pristopa do kriptovalut.

Finančno ministrstvo sicer poudarja, da bi prepoved kriptovalut ob njihovi veliki priljubljenosti le spodbudila uporabo teh na črnem trgu za aktivnosti, kot je financiranje terorizma. Zato predlaga zakonito ureditev tako rudarjenja oz. ustvarjanja kriptovalut kot tudi trgovanja z njimi.

V predlaganem zakonu tudi urejajo postopek t. i. prvih ponudb žetonov (ICO), s katerimi podjetja zbirajo denar za svoje projekte.

Po navedbah portala Cointelegraph predlog opredeljuje kriptovalute kot digitalno finančno premoženje, ki v Rusiji ne sme biti uporabljeno kot plačilno sredstvo. Izmenjava kriptovalut za druge žetone, rublje in tuje valute pa naj bi bila zaščitena s trgovanjem izključno prek avtoriziranih kripto borz, registriranih v Rusiji.

V postopku ICO lahko žetone izdajajo le pravne osebe ali posamični lastniki z namenom zbiranja sredstev. Postopek mora biti pospremljen z določenimi dokumenti, ki med drugim razkrivajo podatke o izdajatelju, kot so polno ime, lokacija ter njegova uradna spletna stran. Neprofesionalni vlagatelji ob tem v posamični ICO ne bi smeli investirati več kot 50.000 rubljev (trenutno 720 evrov).

Rusija je zadnja v vrsti držav, ki skušajo urediti področje kriptovalut. Nemčija in Francija sta prejšnji teden napovedali, da bosta pripravili skupen predlog regulacije najbolj razširjenje kriptovalute, bitcoina, za srečanje finančnih ministrov držav G20 v marcu.

Vrednost bitcoina je v zadnjih dveh mesecih porasla z okoli 10.000 dolarjev na skoraj 20.000 dolarjev, nato pa znova upadla na 10.000 dolarjev. Skeptiki so prepričani, da gre za balon, ki se bo prej ali slej razpočil, zagovorniki kriptovalut pa poudarjajo, da gre le za popravek po začasni nevzdržni rasti.