c S
Na Goriškem in Tolminskem bodo po javni posodabljali še notranjo razsvetljavo 29.01.2018 08:57 Šempeter pri Gorici, 28. januarja (STA) - V projektu LightingSolutions - Inovativne rešitve za energetsko učinkovito razsvetljavo javnih stavb bodo v dveh slovenskih in dveh italijanskih občinah sanirali nekatere energetsko najbolj potratne stavbe. V šempetrski in tolminski občini bodo po obnovi javne razsvetljave obnavljali notranjo razsvetljavo v telovadnicah in nekaterih drugih stavbah.

V okviru projekta je predvidena izvedba treh sklopov medsebojno povezanih čezmejnih aktivnosti - izdelava skupnega metodološkega orodja za načrtovanje in spremljanje ukrepov, izvedba pilotnih projektov ter skupni izobraževalni programi. Ti naj bi omogočili izmenjavo znanja in izkušenj, s tem pa prinesli dodatne pozitivne učinke na področju učinkovite rabe energije na obeh straneh meje.

V okviru pilotnih projektov bodo v izbranih javnih stavbah zamenjali zastarelo in energetsko potratno razsvetljavo z najsodobnejšimi sistemi visoko energetsko varčne in učinkovite ter uporabnikom prijazne razsvetljave.

V občinah Šempeter-Vrtojba, Tolmin in Doberdob bodo razsvetljavo zamenjali v šolskih stavbah. "Šole so bile izbrane namenoma, saj tam pričakujemo največji dolgoročni učinek tudi v smeri spreminjanja vedenja. Obstoječa razsvetljava v šolah je zastarela, dotrajana, ob tem pa ne zagotavlja kakovostne osvetlitve," je na torkovi predstavitvi projekta povedal šempetrsko-vrtojbenski župan Milan Turk.

Občina Medea pa bo izvedla sanacijo zastarele razsvetljave v neposredni okolici občinski stavbe.

Za izvedbo pilotnih projektov bodo pripravljeni strokovni elaborati s predlogi najsodobnejših tehnoloških rešitev, v stavbah pa vpeljani dolgoročni sistema sledenja porabe in upravljanja z energijo.

Projekt bo trajal 30 mesecev, njegova skupna vrednost pa je nekaj manj kot 1,3 milijona evrov, od tega je dober milijon evrov oziroma 85 odstotkov iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in 60.000 evrov italijanskega nacionalnega sofinanciranja.

Vodilni partner projekta je Občina Šempeter-Vrtojba, kot partnerji pa sodelujejo še Občina Tolmin, Goriška lokalna energetska agencija Nova Gorica, na italijanski strani pa Svet slovenskih organizacij, Občina Doberdob in Občina Medea.