c S
Na mednarodni konferenci poudarili pomen ravnovesja med poklicnim in zasebnim življenjem 29.01.2018 08:21 Ljubljana, 27. januarja (STA) - Mednarodna konferenca o politikah za enakost pri staranju v organizaciji vlade in Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je minuli teden med drugim obravnavala možnosti za nov model ravnovesja med poklicnim in zasebnim življenjem. Države si prizadevajo za ustrezne rešitve, med njimi Slovenija in Japonska, kjer so učinki že vidni.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je v četrtek v sklopu konference, ki se je nanašal na nov model ravnovesja med poklicnim in zasebnim življenjem, dejala, da ima Slovenija nizko razliko med plačami moških in žensk, saj z učinkovitimi ukrepi za usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja in podpornimi storitvami zagotavlja visoko zaposlenost žensk, še posebej žensk z otroki. Kljub temu se zvišuje stopnja tveganja revščine starejših žensk, k živijo v enočlanskem gospodinjstvu. Po njenih pričakovanjih naj bi se tu kmalu pokazal pozitiven vpliv različnih ukrepov, denimo določitve minimalne pokojnine v višini 500 evrov.

Uvedba minimalne pokojnine res lahko prepreči revščino v starosti, se je strinjala Evelyn Astor iz Mednarodne konfederacije sindikatov. Ženske so po njenih besedah pogosto bolj izobražene, toda svojo poklicno pot večkrat prekinejo zaradi skrbi za otroka. Nekatere se zaradi neustreznih sistemov varstva otrok dolgo ali pa sploh nikoli ne vrnejo na delovno mesto, je opozorila.

Japonski državni minister za zdravje, delo in socialo Hideki Makihara je dejal, da je ključna politična volja. Kot je poudaril, je predsednik vlade Šinzo Abe odločen, da so nujni ustrezni ukrepi.

Na Japonskem ljudje tradicionalno delajo zelo veliko, pri čemer trpi njihovo zasebno življenje, je spomnil v izjavi za STA. A spremembe v kulturi so že vidne, je povedal. Vodstva podjetij, tudi velikih družb, so po njegovih besedah uvidela, da je treba preseči tradicionalni način. Delavce spodbujajo h koriščenju prostega časa in jih opozorijo, če delajo preveč. "Podjetje, v katerem so delavci preveč obremenjeni in zaradi tega morda zbolijo, izgubi ugled," je opozoril.

V Italiji je povezanost med rodnostjo in gospodarsko rastjo očitna, je dejal diplomatski svetovalec na italijanskem ministrstvu za delo in socialne zadeve Amedeo Trambajolo. Celo v družinah priseljencev, ki pridejo iz okolja z visoko rodnostjo, se zaradi skrbi pred gmotno stisko rodi manj otrok, je povedal.

Tisti s povprečno plačo, ki so se v pokojninsko zavarovanje vključili s 25 leti in bili med svojim 35. in 45. letom starosti brezposelni, imajo v državah OECD v povprečju več kot petino manjšo pokojnino iz obveznega zavarovanja v primerjavi s tistimi s povprečno plačo, ki so se v zavarovanje vključili z 20 leti in vse do upokojitve delali neprekinjeno.

Dvodnevna konferenca na visoki ravni Politike za enakost pri staranju: vseživljenjski pristop je na Brdu pri Kranju potekala v četrtek in petek. Vključevala je štiri sklope, tako poleg omenjenega še izobraževanje skozi celotno življenje, zagotavljanje enakega dostopa do zdravstvenega varstva in zagotavljanje udeležbe starejših delavcev na trgu dela.