c S
Posavski župani zaradi propadlega projekta Cerod 2 tožijo novomeško občino 29.01.2018 08:18 Novo mesto, 27. januarja (STA) - Pet posavskih županov zaradi neizkoriščenih kohezijskih sredstev toži novomeško občino, poroča Delo. Gre za neuresničeni projekt gradnje obrata za mehansko in biološko obdelavo odpadkov Cerod 2, odškodninska tožba pa je vredna nekaj več kot 5,5 milijona evrov. Zaradi tega projekta Novomeščane toži tudi podjetje Riko.

Po prepričanju novomeškega župana Gregorja Macedonija je zahtevek zelo nenavaden, a so kljub temu zelo resno pristopili k obrambi občinskih interesov. Prekinitev projekta Cerod 2 je bila soglasno sprejeta na svetu županov marca 2015 in za tak sklep so takrat glasovale tudi vse posavske občine. "Evropski kohezijski denar se prejme kot sofinancerski delež za naložbo, ne pa za nekaj, kar bi bilo, če bi bilo. Tožba je zelo nenavadna," je po poročanju Dela povedal Macedoni.

Za projekt v vrednosti 32,5 milijona evrov je leta 2011 takratna vladna služba za lokalno samoupravo in regionalno politiko izdala odločbo o odobritvi sofinancerskih sredstev: 18,9 milijona evrov bi prispeval evropski kohezijski sklad, 3,3 milijona evrov država, dobrih deset milijonov evrov pa bi zagotovilo vseh 15 dolenjskih občin, ki odlagajo smeti na regijsko deponijo Leskovec. Toda župani so se marca 2015 odločili, da projekt ustavijo, ker da je predimenzioniran, saj je mešanih komunalnih odpadkov iz leta v leto manj.

Občine so zato sklenile, da pri izbranem izvajalcu, podjetju Helector - Riko, s katerim je nekdanji novomeški župan Alojzij Muhič podpisal pogodbo septembra 2013, "ustavijo izvajanje nalog in tako preprečijo nastanek nepotrebnih stroškov". Toda konzorcij Helector - Riko je vložil tožbo zoper novomeško občino, saj jim ta ni hotela plačati že izdelane projektne dokumentacije. Od občine zahtevajo 1,23 milijona evrov in zamudne obresti, sodni postopek pa je zdaj v fazi dokazovanja z izvedencem.

Glavna obravnava zaradi plačila 5,56 milijona evrov, ki jih kot odškodnino od Mestne občine Novo mesto skupaj zahtevajo občine Brežice, Krško, Sevnica, Šentjernej in Kostanjevica na Krki zaradi neizvajanja aktivnosti v vlogi investitorice pri projektu Cerod 2, bo 23. marca na Okrožnem sodišču v Novem mestu.