c S
Ljubljana bogatejša za novi Volvo Trucks center 29.01.2018 07:54 Ljubljana, 26. januarja (STA) - Volvo Slovenija je danes v Zadobrovi uradno odprl novi Volvo Trucks & Bus center Ljubljana, v sklopu katerega bodo na enem mestu nudili celostne transportne storitve. Center, ki med drugim obsega servisne prostore in prodajni salon, bo zaposloval 37 ljudi, z rastjo tržnega deleža pa bodo objekt dograjevali in ob tem dodatno zaposlovali.

Kot je na današnji novinarski konferenci v prostorih novega centra povedal generalni direktor severnojadranske regije pri Volvu Dušan Mavrič, skupna površina zemljišča, na katerem stoji objekt, obsega 16.459 kvadratnih metrov. Od tega 2100 kvadratnih metrov predstavlja objekt, 4970 kvadratnih metrov zelene površine, 9312 kvadratnih metrov pa tlakovane.

Na slednjih je 41 parkirišč za tovorna vozila in 50 za osebna. S projektom so začeli leta 2013, gradnja pa je potekala med aprilom in decembrom lani. V centru bodo na voljo celostne servisne in prodajne storitve, pri čemer pričakujejo, da bo nova delavnica izboljšala delovno učinkovitost.

Odločili so se za fazno gradnjo, ki omogoča naknadno dograjevanje objekta skladno s sprotnimi potrebami.

Po besedah direktorja in podpredsednika za trge srednjevzhodne regije Roberta Grozdanovskega so pridobili tudi dovoljenje za lastno storitev financiranja, ki bo po načrtih zaživela do poletja. S tem bodo postali ponudnik celostnih transportnih storitev na enem mestu, je poudaril.

Volvo je lani v Sloveniji dosegel najvišji tržni delež med tovornimi vozili, težjimi od 16 ton. Z 22,15 odstotka je prehitel znamko MAN, katere tržni delež je bil 20,55-odstoten. Tudi v svetovnem merilu so z rezultati po besedah Grozdanovskega zelo zadovoljni, saj so prodali največ tovornih vozil doslej.

V Sloveniji ima Volvo Trucks zdaj tri servisne delavnice, s katerimi po Mavričevih besedah pokrivajo celotno državo. Gradijo pa tudi že četrto, ki bo stala v poslovni coni Risnik pri Divači in naj bi jo odprli poleti. Širitev mreže delavnic je nujna, če želijo slediti rasti števila njihovih vozil na trgu, je poudaril.

Volvo Trucks je sicer prisoten v 41 državah, kjer ima skupno 1048 delavnic. V srednjevzhodni regiji, kamor spada tudi Slovenija, imajo 80 delavnic s 1600 zaposlenimi, med letoma 2013 in 2017 pa so dobavili več kot 30.000 vozil.

Lani je prodaja sicer nekoliko upadla, kar v družbi po besedah Grozdanovskega med drugim pripisujejo kadrovski problematiki. Podjetja namreč vse težje najdejo voznike tovornih vozil za mednarodne prevoze.

K Volvo Trucks je od leta 2013 priključena tudi družba Renault Trucks, a znamki v Sloveniji ne nastopata pod istim okriljem. Kot je pojasnil Mavrič, je znamka Renault namreč v Sloveniji tako priljubljena, da združitev po njihovih ocenah ne bi prinesla dovolj poslovnih koristi.