c S
Na okrogli mizi o izzivih žensk v podjetništvu izpostavili neenakosti med spoloma 26.01.2018 14:20 Ljubljana, 26. januarja (STA) - Na današnji okrogli mizi o izzivih in priložnostih za ženske v podjetništvu so razpravljavci izpostavili predvsem neenakosti med spoloma pri zasedanju najvišjih položajev, višini plač in obravnave kandidatov pri razgovoru za delovno mesto. Poleg tega so se strinjali, da ima zastopanost žensk na vodilnih položajih pozitivne učinke.

Veleposlanica Francije v Sloveniji Marion Paradas je v uvodnem nagovoru izpostavila, da je kljub močnemu porastu števila žensk, ki se vključujejo na trg dela, njihova zastopanost pri zasedanju vodilnih mest še vedno nizka.

"Med 120 največjimi francoskim podjetji ženske predsedujejo le trem upravnim odborom, podobno je tudi med 40 največjimi francoskimi podjetji, ki kotirajo na borzi. Le eno izmed njih vodi ženska," je poudarila Paradasova. Dodala pa je, da zastopanost žensk v vodstvenih organih prispeva k izboljšanju procesa sprejemanja odločitev tudi zaradi večje raznolikosti.

Tudi izvršna direktorica Združenja Manager Saša Mrak se je strinjala, da zasedanje žensk na najvišjih vodstvenih položajih prispeva k uravnoteženi zastopanosti in raznolikosti, to pa posledično k boljšim finančnim učinkom za podjetja. In tega se po njenih besedah v Sloveniji zavedajo mnoga podjetja.

Prav tako je raziskovalka na Mirovnem inštitutu Živa Humer kot enega izmed izzivov žensk v podjetništvu izpostavila neenakost med spoloma pri zasedanju najvišjih položajev. "Nižje po hierarhični lestvici v organizaciji gremo, več je žensk, in to se vidi predvsem na operativnih ravneh vodenja," je dejala.

Humerjeva je izpostavila tudi plačno vrzel med spoloma in drugačno obravnavo ženskih in moških kandidatov pri razgovorih za delovna mesta. Pri tem je pojasnila, da ženske velikokrat na razgovorih sprašujejo vprašanja o družini, otrocih in starševskem dopustu. Slednje je izpostavila tudi izvršna sekretarka Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Andreja Poje in poudarila, da se tovrstnih vprašanj ne bi smelo postavljati.

Ženske se sicer na sindikate po besedah Pojetove obračajo tudi glede usklajevanja dela in družinskih obveznosti. "Veliko je primerov, da se zahteva od mladih mamic tudi tistih, ki imajo otroke mlajše od treh let, da podpišejo soglasje za delo v popolnoma neprimernem delovnem času torej ponoči, ob nedeljah in praznikih," je pojasnila. Zaskrbljujoče pa se ji zdi, da ženske velikokrat opozarjajo na mobing, trpinčenje in spolno nadlegovanje.

Okroglo mizo z naslovom Izzivi in priložnosti za ženske v podjetništvu: vpliv spola na kariero sta sicer pripravila Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik in francosko veleposlaništvo v Sloveniji.