c S
Informacijski pooblaščenec in GZS na posvetu predstavila vlogo pooblaščenih oseb za varstvo osebnih podatkov 26.01.2018 11:47 Ljubljana, 26. januarja (STA) - Informacijski pooblaščenec in Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) sta pred evropskim dnevom varstva osebnih podatkov, ki bo v nedeljo, pripravila posvet o vprašanjih nove splošne uredbe EU o varstvu podatkov. Ta med drugim organizacijam nalaga imenovanje pooblaščenih oseb za varstvo osebnih podatkov, katerih vlogo so danes podrobneje predstavili.

Uredba, ki se bo začela izvajati 25. maja, bo vplivala na delo v vseh organizacijah, katerih temeljna dejavnost je sistematično in obsežno spremljanje posameznikov ali obsežna obdelava posebnih vrst osebnih podatkov. Natančnejše določbe za njeno izvajanje v Sloveniji naj bi uredil nov zakon o varstvu osebnih podatkov, ki pa ga še ni.

Generalna direktorica GZS Sonja Šmuc je bila zaradi slednjega kritična do pripravljavcev zakonodaje, saj bodo imeli tisti, ki se jih to tiče, zelo malo časa za uveljavitev sprememb. Po njenih navedbah so tudi na GZS ob vprašanju, kako bodo izvajali določbe v uredbi, začutili stiskanje v želodcu in kepo v grlu, a se obenem tudi zavedajo, da je to priložnost, kako sistem varstva osebnih podatkov izboljšati.

Tudi informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik se je strinjala, da je Slovenija prepozna s sprejemanjem zakona, toda poudarila je, da je uredba EU neposredno uporabljiv vir, ki ga je treba začeti uporabljati ne glede na sprejem nacionalne zakonodaje.

Pri informacijskem pooblaščencu tako upravljavcem osebnih podatkov med drugim svetujejo, da preverijo veljavnost obstoječih privolitev za upravljanje z osebnimi podatki in način pridobivanja privolitev v prihodnje, da prilagodijo pogodbe s pogodbenimi obdelovalci podatkov in varnostne politike.

Prelesnikova je zavrnila več mitov, ki krožijo o novi uredbi. Tako po njenih navedbah ne drži, da bodo morale imeti omenjeno pooblaščeno osebo vse organizacije, ki zbirajo osebne podatke, temveč le javni organi in tiste organizacije, ki sistematično in obsežno spremljajo posameznike, to so denimo banke, zavarovalnice, operaterji elektronskih komunikacij in trgovci s klubi zvestobe. Prav tako bodo morale imeti pooblaščenca še tisti, ki obsežno obdelujejo zdravstvene in druge občutljive podatke, kot so bolnišnice, zdravstveni in socialno-varstveni zavodi, zapori in prevzgojni domovi. Posamezen zasebni zdravnik, zobozdravnik ali odvetnik pa ne bo dolžan imenovati pooblaščene osebe.

Namestnik informacijske pooblaščenke Andrej Tomšič je navedel, da so med nalogami pooblaščenih oseb, za katere so lahko imenovani že sedanji zaposleni v podjetjih ali zunanji sodelavci, analiziranje in preverjanje skladnosti ter nadzor nad ustrezno uporabo podatkov. Poudaril pa je, da te osebe v podjetjih ne nosijo odgovornosti, temveč odgovornost nosi obdelovalec podatkov.

Na današnjem posvetu so tudi podelili priznanja ambasador zasebnosti in priznanja za dobitnike ISO certifikatov. Na okrogli mizi v okviru posveta pa so posamezniki iz nekaterih večjih slovenskih podjetij predstavili svoje izkušnje in način, na katerega se zaposleni pri njih ukvarjajo z varstvom osebnih podatkov.

Ob tem so spregovorili o potrebni usposobljenosti pooblaščenca za varstvo osebnih podatkov in poudarili tudi pomen njegovih socialnih veščin in osebnostnih lastnosti. Po njihovem mnenju mora biti namreč pooblaščenec oseba z etiko in integriteto, prav tako mora imeti avtoriteto, da mu drugi - tudi nadrejeni - v podjetju prisluhnejo. Prav tako mora biti pooblaščenec dober poznavalec podjetja in v dobrih odnosih z vodstvom in drugimi zaposlenimi.