c S
Strniša na zasedanju Višegrajske skupine o prihodnosti skupne kmetijske politike 26.01.2018 12:55 Budimpešta, 26. januarja (STA) - Državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Tanja Strniša se je v četrtek udeležila zasedanja Višegrajske skupine držav in Bolgarije, Hrvaške, Romunije in Slovenije v Budimpešti. Na zasedanju so predstavniki držav z evropskim komisarjem za kmetijstvo in razvoj podeželja Philom Hoganom razpravljali o prihodnosti skupne kmetijske politike.

Državna sekretarka je poudarila prepričanje Slovenije, da skupna kmetijska politika poglavitno prispeva k trajnostni pridelavi varne in kakovostne hrane ter dobro delujočemu notranjemu trgu z živili ter je orientirana k varovanju okolja in ohranjanju narave, opravi pa tudi velik del prilagajanj na podnebne spremembe.

V tem kontekstu Slovenija zagovarja močno skupno kmetijsko politiko, ki bo tudi primerno finančno podkrepljena, so zapisali na kmetijskem ministrstvu.

Glede predlaganih sprememb je povedala, da Slovenija pozitivno ocenjuje predlog novega izvedbenega modela, po katerem naj bi države članice v bodoče imele več pristojnosti pri izvedbi ukrepov skupne kmetijske politike. To je pomembno tako z vidika poenostavitve, kot tudi z vidika doseganja boljših rezultatov, saj bodo ukrepi bolj prilagojeni na specifične razmere v posamezni državi članici.

Posebej je izpostavila še vsebinske prioritete Slovenije, zlasti pomen politike razvoja podeželja ter ohranitev podpor za območja z naravnimi in drugimi omejitvami.

Madžarska je kot predsedujoča država Višegrajski skupini (poleg Madžarske jo sestavljata še Češka in Poljska), na podlagi razprave pripravila skupno izjavo glede ključnih prioritet, ki so jo podpisale Poljska, Madžarska, Češka, Slovaška ter Hrvaška.

Slovenija se sicer strinja z večino predlaganih sklepov v skupni izjavi, zaradi razhajanja glede nekaterih finančnih vidikov, pa tokrat k deklaraciji ni pristopila, so še pojasnili na kmetijskem ministrstvu.