c S
Rast obsega posojil podjetjem v območju evra decembra nižja 26.01.2018 12:53 Frankfurt, 26. januarja (STA) - Rast obsega posojil podjetjem v območju z evrom se je decembra znižala, so pokazali danes objavljeni podatki Evropske centralne banke (ECB). Letna rast je bila namreč 2,9-odstotna, kar je 0,2 odstotne točke manj kot v novembru. Medtem je rast obsega posojil gospodinjstvom ostala nespremenjena pri 2,8 odstotka.

Skupno se je obseg posojil zasebnemu sektorju v območju z evrom decembra okrepil za 2,8 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke pod novembrsko rastjo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rast obsega posojil je pomemben kazalnik učinkovitosti nekonvencionalnih stimulativnih ukrepov ECB, s katerimi banka spodbuja rast in inflacijo v območju evra. Z izredno ugodnimi posojili bankam, rekordno nizkimi obrestnimi merami in mesečnimi nakupi obveznic banka skuša povečati količino denarja v finančnem sistemu in posledično tudi v realnem gospodarstvu.

Medtem ko so ukrepi pomagali spodbuditi gospodarsko rast - ta je bila po ocenah ECB lani 2,4-odstotna - inflacija zaostaja za zastavljenim ciljem blizu dveh odstotkov. Decembra je bila rast cen namreč 1,4-odstotna.

Rast količine denarja v obtoku se je medtem decembra po navedbah ECB glede na november na letni ravni znižala za 0,3 odstotne točke na 4,6 odstotka. ECB agregat M3 uporablja kot ključni kazalec srednjeročne inflacije.