c S
Velika Britanija lani z 1,8-odstotno gospodarsko rastjo 26.01.2018 11:27 London, 26. januarja (STA) - Britansko gospodarstvo je v zadnjem lanskem četrtletju glede na trimesečje poprej zabeležilo 0,5-odstotno rast, v celotnem lanskem letu pa se je bruto domači proizvod (BDP) države okrepil za 1,8 odstotka, ocenjuje britanski statistični urad. Rast je s tem presegla pričakovanja analitikov, vseeno pa nad gospodarstvom visi senca brexita.

Kot poroča britanski Guardian, so ekonomisti pričakovali 0,4-odstotno gospodarsko rast v zadnjem lanskem trimesečju.

Celoletna rast je po prvi oceni medtem nekoliko nižja od tiste iz leta 2016, ki je bila pri 1,9 odstotka. Hkrati je to najpočasnejša rast od leta 2012.

Britanski statistični urad je stanje opisal kot počasno in neenakomerno ekspanzijo šestega največjega gospodarstva na svetu.

Glavni motor rasti ostaja sektor storitev, ki je v zadnjem trimesečju porasel za 0,6 odstotka. Okrepila se je tudi proizvodnja, prav tako za 0,6 odstotka, medtem ko sta se sektorja gradbeništva in kmetijstva skrčila. Obseg gradbeništva je upadel za odstotek, kar pomeni najslabšo četrtletno predstavo od tretjega trimesečja 2012.

Na britanskim gospodarstvom visi senca brexita. EU in britanska vlada se namreč šele pogajata o pogojih ločitve, zato ni jasno, kakšne posledice bo brexit dejansko prinesel. Po oceni guvernerja britanske centralne banke Marka Carneyja bi se lahko britanska rast okrepila proti koncu letošnjega leta, v kolikor bo v odnosih z EU nastopilo več jasnosti.

Mednarodni denarni sklad (IMF) sicer Veliki Britaniji za letos napoveduje 1,5-odstotno rast BDP, enak dosežek naj bi država ponovila leta 2019.