c S
Soros bi ustavil prodor Googla in Facebooka 26.01.2018 10:47 Davos, 26. januarja (STA) - Slavni vlagatelj in milijarder George Soros je Svetovni gospodarski forum (WEF) v Davosu izkoristil za napad na tehnološke gigante, kot sta Google in Facebook. Označil jih je za monopoliste, s katerimi lahko oblasti manipulirajo in tako rušijo demokracijo. Sam jim želi sporočiti, da so njihovi dnevi šteti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Soros je v četrtek v Davosu tradicionalno gostil večerjo. Velik del svojega nagovora je namenil tehnološkim gigantom iz Silicijeve doline, ki jih je po njegovem prepričanju treba občutno bolj regulirati.

"Facebook in Google dejansko nadzorujeta več kot polovico vseh prihodkov iz naslova internetnega oglaševanja," je izpostavil 87-letnik. "Trdita, da zgolj distribuirata informacije. A dejstvo, da sta skoraj monopolna distributerja, ju spreminja v javni podjetji in zato bi morala biti podvržena precej strožji regulaciji, s katero bi ohranjali konkurenco, inovacije ter pošten in odprt univerzalni dostop," je dejal.

Soros je prepričan, da se bodo tehnološki giganti uklonili željam velikih trgov, kot je kitajski, tako da bodo nastala "zavezništva med avtoritarnimi državami in temi velikimi monopoli s področja informacijske tehnologije, ki razpolagajo z ogromno podatki". "To bi lahko pomenilo mrežo totalitarnega nadzora, kot si ga nista predstavljala niti Aldous Huxley ali George Orwell," je nadaljeval.

Svetovni gospodarski forum v Davosu je po njegovem dobra lokacija, s katere bi sporočili tem podjetjem, da so "njihovi dnevi šteti".

Soros se je dotaknil tudi vprašanja najbolj slavne kriptovalute bitcoin in dogajanje označil za "tipični balon". Po njegovem prepričanju sicer do popolnega zloma bitcoina ne bo prišlo, saj ga bodo režimi še naprej uporabljali za skrivne investicije v tujini.

V svojem nagovoru je ruskega predsednika Vladimirja Putina med drugim označil za predsedujočega "mafijski državi", ameriškega predsednika Donalda Trumpa pa je razglasil za "nevarnost za svet". Je pa prepričan, da se bo Trumpova zanimivost razblinila v letu 2020 ali še prej.

Tradicionalne Sorosove napovedi iz Davosa se sicer ne uresničijo vedno. Lani je v Švici posvaril, da se bo po izvolitvi Trumpa rast na borzah ustavila, menil pa je tudi, da je kitajska gospodarska rast nevzdržna. Oboje se je izkazalo za napačno.