c S
Evropske borze z rastjo; evro navzgor 26.01.2018 10:09 Frankfurt/Pariz/London, 26. januarja (STA) - Trgovalni dan na evropskih borzah se je po negativnem četrtku začel z rastjo. Vlagatelji sicer niso najbolj zadovoljni z močnim evrom, ki se je danes znova okrepil, a ostaja pod mejo 1,25 dolarja.

Indeks najpomembnejših delnic v območju evra Eurostoxx 50 se je do 9.30 zvišal za 0,25 odstotka na 3639 točk. V Frankfurtu se je DAX po skoraj enoodstotnem četrtkovem padcu doslej dvignil za 0,06 odstotka na 13.306 točk, v Parizu pa je bil CAC 40 0,58 odstotka nad gladino, pri 5513 točkah.

Tečaj evra je v primerjavi z dolarjem v četrtek dosegel najvišjo raven v zadnjih treh letih, kar je slaba novica za izvoznike v območju z evrom. Evrski izvoz je namreč zaradi tega v svetu dražji. Vendar pa je bil dan za skupno evropsko valuto turbulenten.

Predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi je po seji sveta banke v četrtek prvič opozoril na negotovost glede morebitnih učinkov rasti evra na cenovno stabilnost. Kot je dejal, nedavna nihanja v tečaju predstavljajo "vir negotovosti, ki ga je treba spremljati v luči morebitnih učinkov na srednjeročno cenovno stabilnost".

Kasneje je sicer ameriški predsednik Donald Trump v Davosu na Svetovnem gospodarskem forumu poudaril, da si želi močan dolar. Posledično je vrednost evra upadla, danes pa se znova dvignila.

Za en evro je bilo treba v Frankfurtu danes zjutraj odšteti 1,246 dolarja, s čimer se je evro podražil za 0,68 odstotka. ECB je referenčni tečaj evra v četrtek postavila pri 1,2407 dolarja.

Pretežno pozitiven je bil tudi dan na azijskih borzah. V Tokiu se je indeks Nikkei 225 sicer spustil za 0,16 odstotka, potem ko so vlagatelji unovčevali dobičke. Borza v Sydneyju je bila zaprta, v Seulu pa je Kospi pridobil 0,49 odstotka vrednosti. V Hongkongu je Hang Seng po 1,53-odstotnem skoku končal na novi rekordni ravni, v Šanghaju je Composite pridobil 0,28 odstotka vrednosti.