c S
Poslanci v prvi obravnavi podprli predlog NSi za uzakonitev dvojnega statusa upokojencev 26.01.2018 09:00 Ljubljana, 25. januarja (STA) - DZ je s 63 glasovi za in pet proti sklenil, da je novela zakona o pokojninskem zavarovanju, s katero želi NSi omogočiti hkratno prejemanje polne pokojnine in opravljanje dejavnosti, primerna za drugo obravnavo. Novela je dobila podporo predvsem zaradi določil, da se prostovoljna plačila za pokojnino štejejo v pokojninsko dobo brez dokupa.

Uzakonitev možnosti dvojnega statusa bi upokojencem omogočila, da bi lahko opravljali dejavnost za polni delovni čas, hkrati pa prejemali polno starostno pokojnino, kar že nekaj časa ni mogoče. Po besedah Mateja Tonina (NSi) je zaradi tega veliko obrtnikov ob upokojitvi zaprlo svojo dejavnost, s čimer je država veliko izgubila, saj ni bilo več vplačil v pokojninsko blagajno.

Novela bi prinesla tudi spremembo pri višini regresnih zahtevkov, ki jih lahko Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz) uveljavlja od delodajalcev v primerih, ko se delavec pri delu poškoduje. Po novem Zpiz v primeru, da do nezgode pride po spletu nesrečnih okoliščin oz. zgolj zaradi manjše malomarnosti delodajalca, od delodajalca ne bi mogel uveljavljati regresnega zahtevka.

Tretja poglavitna rešitev novele pa še določa, da bi se tistim, ki so se prostovoljno vključili v pokojninsko in invalidsko zavarovanje po 31. 12. 2012, vplačila štela v pokojninsko dobo brez dokupa.

Podporo noveli so poleg NSi in SDS napovedali tudi v SMC, saj po besedah Saše Tabakovića menijo, da je sprememba glede upoštevanja prostovoljnih vplačil v pokojninsko blagajno vredna premisleka in ker zato želijo, da se razprava o tem nadaljuje v okviru druge obravnave na matičnem delovnem telesu. V SMC pa nasprotujejo možnosti dvojnega statusa upokojencev in omejitvi regresnih zahtevkov do delodajalcev v primeru nesreče pri delu.

Rešitev glede tistih, ki so se prostovoljno vključili v pokojninsko zavarovanje po koncu leta 2012, podpirajo tudi v Levici, a so tik pred glasovanjem napovedali, da se bodo glasovanja vzdržali, ker nasprotujejo preostalima dvema rešitvama.

Poslanci SD so se odločili, da bodo glasovali brez dogovora v poslanski skupini oziroma vsak po svoji vesti. V poslanski skupini sicer nasprotujejo predvsem omejitvi regresnih zahtevkov do delodajalca v primeru nesreče pri delu.

V SDS se po besedah Marijana Pojbiča strinjajo, da je pokojnina pravica, ki se jo pridobi ob izpolnjenih pogojih in plačanih prispevkih, "iz česar sledi, da ima vsak, ne glede na dejavnost, ki jo opravlja, pravico do nje".

V poslanski skupini DeSUS pa so v razpravi najprej napovedali, da novele ne bodo podprli, pozneje pa so si premislili in tik pred glasovanjem napovedali, da jo bodo v tej fazi podprli. Ocenjujejo sicer, da zakon ni najboljši, a pričakujejo da ga bodo v nadaljnji obravnavi popravili.