c S
Zakonski predlog SDS za odpravo posledic decembrske ujme končal pot v DZ 26.01.2018 08:39 Ljubljana, 25. januarja (STA) - Predlog zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic ujme, ki je državo prizadela decembra lani in ki so ga v DZ vložili poslanci SDS, je končal parlamentarno pot. Večina poslancev je namreč ocenila, da predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo. V razpravi so pojasnili, da to področje ureja veljavni zakon o odpravi posledic naravnih nesreč.

Da je predlog zakona primeren za nadaljnjo obravnavo, je ocenilo 21 poslancev, proti jih je bilo 45.

Poslanci SDS so zakonsko rešitev pripravili, da bi z njo omogočili hitrejše odprave posledic, hitrejše izplačilo odškodnin, davčne olajšave za prizadete, prepolovitev katastrskega dohodka, hitrejšo popolno obnovo cest in daljnovodov, je v imenu predlagateljev pojasnil Branko Grims (SDS).

Poleg tega so predlogu predvideli še nekatere ukrepe za gasilce - da bi država zagotavljala sredstva za zavarovanje operativnih prostovoljnih gasilcev, njihove preventivne zdravstvene preglede, financiranje njihovega dodatnega zdravstvenega zavarovanja in za vsak dan izvajanja javne gasilske službe tudi dodatno pokojninsko zavarovanje.

Hkrati so predvideli tudi olajšave za delodajalce prostovoljnih gasilcev. V SDS bi po Grimsovih besedah stimulirali zaposlovanje gasilcev tako, da bi se delodajalcu znižalo zavarovalne premije, imeli bi še dodatne davčne olajšave.

Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen je spomnila, da je odprava posledic naravnih nesreč na sistemski ravni urejena z zakonom o odpravi posledic naravnih nesreč. Interventni ukrepi pa se ob naravnih nesrečah izvajajo na podlagi predpisov, ki urejajo varstvo pred naravnimi nesrečami. Uprava RS za zaščito in reševanje je že začela s postopki ocenjevanja nastale škode po vetrolomu, šele ocenjena nastala škoda pa je lahko podlaga za sprejetje in izvajanje ustreznih ukrepov za odpravo nastalih posledic na podlagi veljavne zakonodaje.

S strani SDS predlagani zakon je interventne narave in se nanaša na konkretno situacijo, v nasprotju z njegovim namenom in ciljem pa določa in opredeljuje vsebine, katerih namen je reševanje problematike, ki bi nastala ob podobnih bodočih vremenskih pojavih, kot tudi vsebine, ki ne sodijo v interventno zakonodajo. To je reševanje statusa prostovoljnih gasilcev, je še navedla Majcnova.

Da imamo za reševanje posledic naravnih nesreče že sprejet zakon, so poudarili tudi v poslanskih skupinah SMS, SD, DeSUS in Levica, ki ravno zato predloga SDS ne podpirajo. Podporo so mu medtem napovedali v poslanskih skupinah SDS in NSi.