c S
Vlada in policisti prihodnji teden znova za pogajalsko mizo 26.01.2018 08:47 Ljubljana, 25. januarja (STA) - Vladna pogajalska skupina se je sestala s policijskima sindikatoma, ki sta za 12. februar napovedala začetek stavke zaposlenih v policiji in na notranjem ministrstvu. Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič je dejal, da se zaenkrat niso nič dogovorili in tako napoved stavke ostaja. Ponovno se bodo sestali prihodnji teden.

"Zaenkrat nismo ničesar dogovorili. Smo pa pojasnili določena vprašanja, ki jih je imela vladna stran o posameznih stavkovnih zahtevah. Dogovorili smo se, da se bomo pogajali za sklenitev stavkovnega sporazuma v skladu s poslovnikom, ki velja za takšna pogajanja. Na podlagi današnjih pojasnil bo vladna stran pripravila celovit odgovor na vse stavkovne zahteve in se bomo predvidoma v prihodnjem tednu spet srečali," je po koncu pogajanj povedal za STA.

Kot je dejal, je na podlagi današnjega sestanka težko kar koli sklepati. "Vsekakor pa smo dobili občutek, da je tudi vladna stran, ne samo sindikalna, zainteresirana, da pridemo do nekakšnega dogovora in izpolnitve določenih stavkovni zahtev," je dejal.

V Policijskem sindikatu Slovenije in Sindikatu policistov Slovenije vladi očitajo kršitev stavkovnega sporazuma, ki ga je z njima podpisala leta 2016 in s katerim se je končala večmesečna stavka policistov.

Po mnenju policijskih sindikatov je vlada sporazum kršila z aneksom h kolektivni pogodbi za državno upravo, ki ga je s predstavniki sindikatov podpisala lani poleti po pogajanjih o odpravi plačnih anomalij. Kot so opozorili, je namreč enostransko posegla v pravice in vzpostavljena razmerja, dogovorjena s sporazumom.

Policisti prav tako zahtevajo izplačilo posebne nagrade policistom za vsako leto opravljenega dela, nadomestilo za dolžnost ukrepanja ob vsakem času, ovrednotenje prepovedi članstva v političnih strankah, odpravo anomalij pri poklicnem in starostnem upokojevanju policistov ter ureditev pravic kariernega policista v tarifnem delu kolektivne pogodbe za policiste.

Med zahtevami so še presistemizacija strokovno-tehničnih delovnih mest v policiji in odprava vseh ostalih anomalij. Zahtevajo tudi drugačno ureditev premakljivega delovnega časa in obvezne prisotnosti javnih uslužbencev v vladnih službah, ministrstvih in organih v sestavi ter določitev pravice do izplačila jubilejne nagrade za 40 let delovne dobe.