c S
Soboški svetniki potrdili najvišji proračun doslej 26.01.2018 07:37 Murska Sobota, 25. januarja (STA) - Svetniki Mestne občine Murska Sobota so danes potrdili proračun za leto 2018, ki znaša dobrih 28 milijonov evrov. To je najvišji proračun doslej, z njim pa načrtujejo tudi rekordno črpanje evropskega in državnega denarja.

Največji delež odhodkov proračuna, kar 44 odstotkov, predstavljajo naložbe, s katerimi, kot pravijo, v občini nadaljujejo preobrazbo v privlačno in konkurenčno mesto, zgrajeno okoli potreb ljudi.

Potrditev dopolnjenega proračuna glede na predlog v prvi obravnavi omogoča nadaljevanje naložbenega cikla s strateškimi razvojnimi projekti, kot so Vrata v Pomurje s celostno ureditvijo Soboškega jezera, obnova mestnega središča, ureditev cest in kolesarskih stez ter športne infrastrukture, predvsem stadiona Fazanerija in poletnega kopališča.

Med najpomembnejše naložbe spadajo Vrata v Pomurje s paviljonom ter novim turističnim, poslovnim, športnim, doživljajskim in kulturnim centrom regije. Projekt je vreden skoraj 4,2 milijona evrov, Soboško jezero s kopališčem, gibalnim parkom ter prostorom za prireditve pa 1,5 milijona evrov.

Za te in druge naložbe je občina že ali še bo kandidirala za evropska in državna razvojna sredstva. Ta obsegajo sedem milijonov evrov oziroma 29 odstotkov vseh prihodkov.

Kot so pojasnili na občini, sprejeti proračun zagotavlja tudi sredstva za programe športa, kulture, predšolskega varstva, izobraževanja in socialnega varstva. Med drugim za letni program športa, darilo ob rojstvu in sofinanciranje šolskih potrebščin za prvošolčke, štipendije za nadarjene študente, financiranje predšolske vzgoje, mestni avtobus, pa tudi sofinanciranje javnih del in socialnovarstvenih programov.

Občina bo subvencionirala tudi ceno oskrbe s pitno vodo ter omrežnino za odvajanje padavinske vode.

Prvotni predlog je znašal nekaj manj kot 28 milijonov evrov, dopolnjeni pa dobrih 28,1 milijona. Slednji med drugim zajema dodatne stroške za izdelavo kipov zaslužnih Pomurcev, ki jih bodo postavili ob praznovanju 100. obletnice združitve Prekmurcev z matičnim narodom, ter za vzdrževanje kanalizacije, toplovoda in pokopališča, za sofinanciranje javnih del, obnovo vaškega doma v Veščici in podporo projektu Murska Sobota 4 Future.

Prihodki občine se bodo povečali zaradi kupnin iz naslova zemljišč v letošnjem letu in zaradi višjega presežka v tržnih dejavnostih javnega podjetja Komunala.