c S
Po mnenju uprave Premogovnika Velenje SDRES nima oblikovanih stavkovnih zahtev 25.01.2018 13:54 Velenje, 25. januarja (STA) - Po mnenju uprave Premogovnika Velenje Sindikat delavcev rudarstva in energetike Slovenije (SDRES) nima oblikovanih stavkovnih zahtev in ne stavkovnega odbora. Uprava ocenjuje, da v zahtevah SDRES, ki so jih posredovali ta mesec, ne gre za stavkovne zahteve, ampak za zahteve po izboljšanju položaja njihovih članov, so danes sporočili iz družbe.

Uprava tudi navaja, da so SDRES pozvali k ustanovitvi skupnega pogajalskega odbora, ki naj bi se prvič sešel v petek. Prav tako je uprava SDRES pozvala, naj skladno z zakonodajo natančno opredeli zahteve, ki se nanašajo na uresničevanje ekonomskih in socialnih pravic in interesov iz dela, zlasti v delu, kjer se družbi očita kršitev zakonodaje.

SDRES zahteva 15-odstotni dvig plač, zahtevajo tudi, da se od tega meseca pa vse do prenehanja odkopavanja premoga pri načrtovanju proizvodnje v posameznem letu upošteva tudi število zaposlenih v proizvodnem procesu pridobivanja premoga.

Prav tako zahtevajo, da se izvede obračun premalo izplačanih plač delavcem za polni delovni čas od januarja 2012 do decembra 2016 ter da se od 1. februarja letos uredi delovni čas skladno z mednarodnimi konvencijami. Od uprave premogovnika terjajo tudi, da v primeru nenadnega zmanjšanja proizvodnje ne zmanjša mase plač ter da zagotovi socialno varnost zaposlenim v premogovništvu pri prehodu v nizkoogljično družbo.

SDRES zahteva tudi izboljšanje delovnih pogojev, izplačilo stimulacije za leto 2017 v višini 280 evrov bruto do konca februarja letos, zaradi povečanega obsega dela in doseženih rezultatov za leto 2017 pa zahtevajo še dodatno plačilo v višini 600 evrov bruto.

Pričakujejo tudi poračun za neizplačani del plače za leta 2014, 2015, 2016 in 2017, do 30. junija pa polni regres za letos. Med stavkovnimi zahtevami je tudi pravica do 30-minutnega odmora med delovnim časom, prekinitev pogodbe z vsemi zunanjimi izvajalci in agencijami ter redno izplačilo plač za pretekli mesec najkasneje do 15. v tekočem mesecu.

Zaupnik SDRES Asmir Bećarević je ob vročitvi stavkovnih zahtev upravi premogovnika napovedal stopnjevanje sindikalnih aktivnosti, če do petka z upravo ne sklenejo dogovora glede stavkovnih zahtev.