c S
Trumpova davčna reforma dvignila tudi dobiček Diagea 25.01.2018 13:00 London, 25. januarja (STA) - Britanski proizvajalec alkoholnih pijač Diageo je v drugi polovici lanskega leta ustvaril 2,1 milijarde funtov (2,4 milijarde evrov) čistega dobička, kar je za tretjino več v primerjavi z enakim obdobjem leto prej. V podjetju levji delež rezultata pripisujejo izjemnim prihrankom na račun davčne reforme ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Proizvajalec piva Guinness, viskija Johnnie Walker, vodke Smirnoff in likerja Baileys je na račun davčne reforme v ZDA prihranil 475 milijonov dolarjev (382 milijonov evrov), pri čemer je podjetju koristila tudi dobra prodaja tekile, viskija in gina. Slednjemu ponovno raste priljubljenost med angleškimi potrošniki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predsednik ZDA Trump je konec minulega leta podpisal nov zakon, s katerim je na račun nižjih davčnih stopenj spodbudil rast dobičkov podjetij. Gre za prvo veliko davčno reformo v ZDA po treh desetletjih, ta pa znižuje davek na dobiček podjetij s 35 na 21 odstotkov.

Negativno je medtem na poslovanje Diagea vplivala rast funta v primerjavi z dolarjem, kar se bo nadaljevalo tudi v drugi polovici poslovnega leta podjetja. Diageo namreč poslovno leto začne z julijem.

Na račun gibanja menjalnih tečajev bodo po oceni podjetja v drugi polovici poslovnega leta, ki se konča 30. junija, zabeležili okoli 460 milijonov funtov manj čistega dobička, dobiček iz poslovanja pa naj bi bil nižji za 60 milijonov funtov.