c S
Bolj skromen odziv na poziv za prijavo oddajanja nepremičnin turistom 25.01.2018 11:39 Ljubljana, 25. januarja (STA) - Na poziv Finančne uprave RS (Furs) k prijavi oddajanja nepremičnin v turistični najem se je doslej odzvalo bolj malo zavezancev. Vendar pa se rok še ni iztekel in pričakovati je, da se bo večina registrirala v prihodnjih dneh. S tem se bodo izognili plačilu globe.

Finančna uprava je poziv k prijavi dohodkov od oddajanja nepremičnin v turistični najem objavila v začetku lanskega decembra. Pridobila je namreč podatke o teh dohodkih, a je zavezancem dala do konca letošnjega januarja možnost, da se s samoprijavo izognejo plačilu globe. Ta lahko znaša od 400 do 30.000 evrov.

Ob tem so na Fursu zatrdili, da so pridobili podatke tako o fizičnih osebah kot tudi o fizičnih osebah z dejavnostjo in pravnih osebah, ki so dohodke z oddajanjem nepremičnin v turistični najem dosegale v Sloveniji in tudi v tujini. Imeli naj bi torej tudi podatke o oddajanju nepremičnin preko spletnih portalov, kot sta npr. Airbnb in Booking. Kako so do njih prišli, niso razkrili.

Teden dni pred iztekom roka se je za namen oddajanja nepremičnin v turistični najem za "nazaj" registriralo 43 zavezancev, so danes sporočili iz Fursa. Številka ni velika, vendar pričakujejo, da se jih bo večina registrirala (in samoprijavila dohodke) v zadnjem tednu pred iztekom roka. Tudi sicer namreč zavezanci svoje davčne obveznosti povečini poravnavajo tik pred iztekom roka, so pojasnili za STA.

Da nameravajo v prihodnje oddajati nepremičnine v turistični namen, pa se je v zadnjem mesecu in pol registriralo 167 zavezancev, od tega 25 kot pravne osebe in 142 kot fizične osebe z dejavnostjo.

Ob tem na Fursu opozarjajo, da lahko posameznik oddaja in oglašuje oddajanje prostih nastanitvenih zmogljivosti v turistične namene le, če ima to dejavnost ustrezno registrirano. Fizična oseba, ki oglašuje ali oddaja nepremičnine v turistični najem in ni vpisana ali nima priglašenega dela, opravlja delo na črno.

Zavezance zato pozivajo, naj preverijo, ali so napovedali vse tovrstne dohodke. Če jih niso, jim ponujajo možnost vložitve samoprijave najpozneje do 31. januarja in v tem primeru bodo plačali le tri odstotke obresti od premalo plačanega oziroma neplačanega davka.

Fizične osebe lahko to dejavnost opravljajo kot registrirani sobodajalci, če opravljajo dejavnost le občasno, ali pa kot samostojni podjetniki. Registracijo uredijo pri Agenciji RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), ki je konec lanskega leta vzpostavila register nastanitvenih obratov ter uvedla elektronski sistem poročanja podatkov o gostih in prenočitvah. Pridobiti je treba tudi digitalno potrdilo in se registrirati v Fursov sistem eDavki.