c S
Razpoloženje v gospodarstvu januarja še boljše 25.01.2018 11:36 Ljubljana, 25. januarja (STA) - Gospodarsko razpoloženje v Sloveniji se je januarja še izboljšalo. Vrednost kazalnika gospodarske klime je dosegla 16,3 odstotne točke in je bila za 0,3 odstotne točke višja kot decembra in za 17,6 odstotne točke višja od dolgoletnega povprečja. Na izboljšanje so vplivali vsi kazalniki zaupanja, razen v storitvenih dejavnostih.

Gospodarska klima je bila januarja na letni ravni višja za 6,2 odstotne točke, je danes sporočil statistični urad. Na izboljšanje so vplivali vsi kazalniki zaupanja, najbolj v predelovalnih dejavnostih, nato v gradbeništvu, med potrošniki, v trgovini na drobno in v storitvenih dejavnostih.

Na mesečni ravni je bil slednji kazalnik negativen, vsi ostali pa so se v primerjavi z decembrom izboljšali. Kazalnik zaupanja v trgovini na drobno je bil višji za 0,6 odstotne točke, v predelovalnih dejavnostih in med potrošniki za 0,3 odstotne točke ter v gradbeništvu za 0,1 odstotne točke.

Kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih je bil januarja za eno odstotno točko višji kot decembra, za pet odstotnih točk višja kot januarja lani in za 14 odstotnih točk višja od dolgoletnega povprečja. Večina kazalnikov stanj se je na mesečni ravni izboljšala, medtem ko so se pričakovanja ocenila mešano.

Tudi ta mesec je proizvodnjo v največ podjetjih oteževalo pomanjkanje usposobljenih delavcev. Vrednost kazalnika ustreznost proizvodnih zmogljivosti se je januarja v primerjavi z oktobrom 2017 znižala za pet odstotnih točk, vrednost kazalnika obseg novih naročil pa se je za šest odstotnih točk zvišala.

Vrednost kazalnika zaupanja v trgovini na drobno je bila januarja za 12 odstotnih točk višja kot decembra in za 20 odstotnih točk višja kot januarja lani, hkrati pa za 20 odstotnih točk višja od dolgoletnega povprečja. Najbolj se je zvišal kazalnik prodaja. Zvišale so se tudi vrednosti večine kazalnikov stanj in pričakovanj.

Kazalnik zaupanja v gradbeništvu je bil za dve odstotni točki višji kot decembra, za 23 odstotnih točk višji kot januarja lani in za 38 odstotnih točk višji od dolgoletnega povprečja. Izboljšal se je le kazalnik zagotovljeno delo ter vsi kazalniki pričakovanj, najbolj pričakovano zaposlovanje.

Vrednost kazalnika zaupanja v storitvenih dejavnostih je bila januarja za štiri odstotne točke nižja kot decembra, za tri odstotne točke višja kot januarja lani in za 15 odstotnih točk višja od dolgoletnega povprečja. Vrednost se je znižala zaradi znižanja vrednosti vseh treh njegovih komponent.