c S
Slovenija na 28. mestu na svetu po privlačnosti za najboljše kadre 25.01.2018 11:04 Ljubljana, 25. januarja (STA) - Slovenija se je v raziskavi Global Talent Competitiveness Index uvrstila na 28. mesto na svetu po privlačnosti za najboljše kadre. Položaj pri naboru poklicnih in tehničnih veščin ter stebra splošnega znanja je relativno dober, več pa je treba storiti na privabljanju nadarjenih kadrov iz tujine, so sporočili iz Adecca, ki je sodeloval pri poročilu.

V letošnjem poročilu o globalnem indeksu konkurenčnosti talentov, ki so ga v sredo predstavili tudi v Ljubljani, je bilo ugotovljeno, da ima Švica še vedno vodilno vlogo pri konkurenčnosti talentov, sledita pa ji Singapur in ZDA. Evropske države na splošno še naprej zasedajo najvišja mesta na lestvici, in sicer jih je 15 uvrščenih med najvišjih 25.

Slovenija je na področju enakosti spolov uspešna, do manjšin in priseljencev pa je tudi razmeroma strpna država. Precej možnosti za izboljšave je pri kazalnikih sodelovanja, še posebej sodelovanja pri izmenjavi zamisli o inovacijskih ekosistemih med podjetji.

Direktor Adecco Slovenija Miro Smrekar je dejal, da počasi vstopamo v tretjo ero raznolikosti - po časih, ko je bila raznolikost najprej zavračana, nato upoštevana bolj zaradi sledenja zakonom, "končno prihajamo v obdobje, ko raznolikost vpeljujemo z zavedanjem, da pozitivno vpliva na delovanje ekip in rezultate".

Poročilo, ki ga je pripravila pariška poslovna šola Insead v sodelovanju s skupino Adecco in družbo Tata Communications, je celovita letna primerjalna analiza, izvedena na vzorcu 119 držav, ki meri, kako uspešno države ustvarjajo, privabljajo in zadržijo talente.

Ugotovitve poročila kažejo, da absolutnega modela za raznolikost in vključevanje ni. Švica, na primer, si ne zasluži posebej visoke ocene na področju vodstvenih možnosti za ženske, kot bi bilo mogoče sklepati na podlagi njenega visokega položaja na lestvici. Nordijske države so zelo visoko ocenjene na področju večine spremenljivk v zvezi s sodelovanjem, notranjo odprtostjo, družbeno mobilnostjo in enakostjo med spoloma, vendar pa imajo težave pri zunanji odprtosti, posledično pa pri privabljanju talentov.

"Raznolikost je ključnega pomena za inovacijo," je ob objavi poročila ocenil prodekan poslovne šole Insead Peter Zemsky. Danes postaja izkoriščanje priložnosti za lokalno inovativnost, na krilih eksplozije informacij v gospodarstvu znanja, bolj pomembno za konkurenčno prednost podjetij od izkoriščanja oddelka za raziskave in razvoj na sedežu podjetja, je dodal.