c S
Ameriški senat potrdil lobista farmacevtske industrije Alexa Azarja na položaj zdravstvenega ministra ZDA 25.01.2018 07:32 Washington, 25. januarja (STA) - Ameriški senat je s 55 glasovi za in 43 proti potrdil imenovanje lobista farmacevtske industrije Alexa Azarja na položaj zdravstvenega ministra ZDA. Predsednik ZDA Donald Trump ga je za ministra predlagal po neslavnem odstopu Toma Pricea zaradi turističnih poletov z zasebnimi letali na račun davkoplačevalcev.

Večina demokratov je Azarju nasprotovala in med razpravo pred glasovanjem v torek in sredo pozivala kolege, naj imenovanja ne podprejo. Azarja so obtožili, da je višal cene zdravil, ko je bil zaposlen kot predsednik ameriških operacij pri farmacevtskem podjetju Eli Lilly & Co. Proti njegovi potrditvi so bile tudi skupine za zaščito pravic potrošnikov in bolnikov.

Demokratski senator iz Oregona Ron Wyden je opozoril na Trumpove obljube, da se bo spopadel s farmacevtsko industrijo zaradi visokih cen zdravil v ZDA, sedaj pa je na položaj ministra za zdravstvo imenoval lobista iste industrije.

Republikanci so Azarja zagovarjali in poudarjali njegove izkušnje z zdravstveno politiko, ki si jih je nabral kot namestnik zdravstvenega ministra v času vlade predsednika Georga Busha mlajšega.

Azar si bo na položaju v skladu s Trumpovo politiko prizadeval za odpravo zdravstvene reforme predsednika Baracka Obame in vodil boj proti epidemiji zlorab sredstev proti bolečinam.