c S
Danes na vrsti pogajanja s policisti 25.01.2018 07:50 Ljubljana, 25. januarja (STA) - V javnem sektorju je v sredo potekala prva od napovedanih stavk. V februarju naj bi stavkali še policisti, v zdravstveni negi in izobraževanju. A tudi tisti, ki so nezadovoljstvo izrazili v sredo, so že napovedali stopnjevanje aktivnost, če jim vlada ne bo prisluhnila. Pred slednjo je tako zahtevna naloga. Že danes jo čakajo pogovori s policisti.

Zaradi vztrajanja nekaterih sindikatov pri ločenih pogajanjih bodo namreč vladni pogajalci z njimi vodili ločene pogovore. S skupino 16 sindikatov, ki je sodelovala v sredini stavki, so se v zadnjih dneh sestali dvakrat, a niso bili uspešni. Dogovora o nadaljevanju pogajanj zaenkrat ni, na sindikalni strani pa pravijo, da se bodo ta lahko nadaljevala, ko bo vlada dobila mandat, saj da na zadnjem sestanku mandata za pogajanja o pretežnem delu njihovih stavkovnih zahtev ni imela.

Doslej so se vladni pogajalci ločeno dvakrat že sestali tudi s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), ki je začetek stavke v vzgoji in izobraževanju napovedal za 14. februar. Danes popoldne je predviden sestanek s sindikatoma policistov, ki naj bi začeli stavkati dva dneva pred šolniki. Sindikat delavcev v zdravstveni negi ter sindikat zdravstva in socialnega varstva, ki sta napovedala stavko za 13. februar, pa sta vladno stran na prva pogajanja o njihovih stavkovnih zahtevah povabila za petek.

Sindikati sicer postavljajo ločene zahteve, a v prvi vrsti gre pri vseh za pričakovanje po izboljšanju plač.