c S
Cerar v Davosu predlagal vzpostavitev evropskega središča za krožno gospodarstvo v Sloveniji 25.01.2018 07:47 Davos, 24. januarja (STA) - V Davosu je danes sodelujoče na Svetovnem gospodarskem forumu (WEF) nagovoril premier Miro Cerar, ki je sodeloval na panelu o krožnemu gospodarstvu. Kot je pojasnil, je med drugim predlagal ustanovitev evropskega središča za krožno gospodarstvo v Sloveniji. Po njegovih besedah lahko Slovenija sama prispeva znanje in več dobrih praks.

Cerar je v Davosu pojasnil, da je krožno gospodarstvo ena od strateških prioritet Slovenije in da je država v sklepni fazi priprave nacionalnega kažipota za krožno gospodarstvo.

Slovenija se po premierjevih besedah za razvoj krožnega gospodarstva trudi zato, ker želi prispevati k reševanju planeta pred onesnaženjem. Prav tako želi vzpostaviti poslovne modele, ki bodo prinesli boljšo izrabo surovin, na ta račun več delovnih mest, pomagali pa bodo varovati zeleno okolje in modro morje pred onesnaženji, kot je plastika.

Kot je v izjavi za STA pojasnil premier, bo Slovenija maja gostila tretjo konferenco o krožnem gospodarstvu, ki se je bodo med drugim udeležili predstavniki vlad Nizozemske, Finske, Slovaške, Avstrije in Francije.

Kot naslednji logičen korak Cerar vidi ustanovitev evropskega središča za krožno gospodarstvo v Sloveniji. To bi, kot je pojasnil, povezalo zahodno, srednjo in vzhodno Evropo, kajti Slovenija je na tem področju naprednejša od mnogih sosednjih in drugih držav ter lahko sama ponudi znanje in dobre prakse. Idejo o takšnem središču so udeleženci z navdušenjem pozdravili, je dejal premier.

Pojasnil je še, da Slovenija z Nizozemko, Luksemburgom in Finsko sodeluje v pobudi, ki jo države naslavljajo na EU, in sicer, da bi se cilji krožnega gospodarstva uveljavili v okviru naslednje finančne perspektive.

Govorci so danes v švicarskem mondenem visokogorskem središču poudarjali tudi, da je treba na področju varovanja in ohranjanja okolja preiti predvsem k akciji. "Čim manj govoriti in čim več narediti," je povzel Cerar. Kot enega najbolj težavnih področij za uveljavitev krožnega gospodarstva so izpostavili gradbeništvo, kjer je ta kultura po Cerarjevih besedah še nerazvita, gre za za zelo pomemben sektor v svetu.

Še več aktivnosti ima Cerar sicer načrtovanih za četrtek, ko bo s kolegi med drugim razpravljal tudi o priložnostih Evrope.