c S
Preiskave, povezane s Slavičem, potekale na 22 mestih 25.01.2018 07:35 Murska Sobota, 24. januarja (STA) - Soboški kriminalisti so predstavili nekaj podrobnosti o torkovih preiskavah, povezanih s podjetji v lasti podjetnika Marka Slaviča. V hišnih preiskavah in drugih aktivnostih je sodelovalo 65 policistov s policijskih uprav Murska Sobota, Novo mesto in Koper, obenem pa so preiskave potekale na enem mestu v Avstriji in na osmih mestih na Hrvaškem.

Kot je povedal vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Murska Sobota Bojan Rous, so na podlagi več sodnih odredb iz Slovenije in tujine pod usmerjanjem specializiranega državnega tožilstva in okrožnega državnega državnega tožilstva iz Krškega ter ob koordinaciji Eurojusta in Europola na območju Murske Sobote izvedli več hišnih na petih mestih, na območju Novega mesta štiri, na območju Ljubljane in Kopra pa po dve hišni preiskavi.

Kriminalisti policijskih uprav Murska Sobota in Novo mesto so začeli zbirati obvestila v predkazenskem postopku na podlagi informacij Finančne uprave in na podlagi informacij tujih varnostnih organov.

Postopke so usmerjala pristojna državna tožilstva, obsežne kriminalistične preiskave s področja gospodarske kriminalitete pa se nanašajo na področje varovanje finančnih interesov Slovenije in drugih držav EU, predvsem utemeljevanje sumov kaznivih dejanj davčnih zatajitev in s temi dejanji povezanih drugih kaznivih dejanj, je povedal Rous.

Ob tem so zasegli predmete, ki se morajo po kazenskem zakonu vzeti ali utegnejo biti dokazilo v kazenskem postopku, nobeden od osumljencev pa ni bil pridržan. Policija bo nadaljevala delo v okviru predkazenskega postopka ob sodelovanju s pristojnimi organi v Sloveniji in tujini.

Za kaznivo dejanje davčne zatajitve je predvidena zaporna kazen od enega do osmih let, če je dejanje storjeno v hudodelski združbi, pa od treh do 12 let.