c S
Članice EU slabo pripravljene na nova pravila o varstvu podatkov 25.01.2018 07:34 Bruselj, 24. januarja (STA) - Članice EU so slabo pripravljene na uveljavitev novih pravil o varstvu podatkov, ki posodabljajo predpise iz "prazgodovine", je danes v Bruslju opozorila Evropska komisija. Zato je pripravila smernice za uporabo pravil ter spletno orodje v pomoč malim in srednjim podjetjem.

Korenita reforma evropske zakonodaje o varstvu podatkov posameznikov in podjetij začne veljati 25. maja. Sto dni pred uveljavitvijo novih pravil sta na ta korak pripravljeni le Nemčija in Avstrija.

Evropska komisarka za pravosodje in varstvo potrošnikov Vera Jourova danes ni želela očrniti nobene države. Poudarila je, da ne želi nikogar sramotiti, temveč vse spodbuditi, naj se podvizajo in pravočasno pripravijo vse potrebno, saj je za učinkovitost novih pravil nujno zagotoviti njihovo dosledno izvajanje po vsej EU.

Veljavna zakonodaja iz leta 1995 je v času bliskovitega tehnološkega razvoja predpotopna. Sprejeta je bila v "prazgodovini", ko so ljudje uporabljali kot opeka velike mobilne telefone, Facebooka in Instragrama pa še ni bilo, je ponazorila komisarka.

Nova pravila imajo "zobe", poudarja Jourova. Organi za zagotavljanje varnosti podatkov bodo namreč lahko kršitelje kaznovali z globo v vrednosti do 20 milijonov evrov ali v primeru podjetja v vrednosti do štirih odstotkov letnega prometa.

Posameznikom nova pravila z opredelitvijo izbrisa osebnih podatkov prinašajo "pravico, da so pozabljeni", s čimer krepijo njihov nadzor nad osebnimi podatki. Zagotavljajo jim tudi več informacij o uporabi njihovih podatkov.

Nova zakonodaja naj bi zagotovila večjo zaščito pred kršitvami varnosti podatkov, na primer podjetje, v katerem se zgodi kršitev varnosti podatkov, ki ogroža posameznike, mora o tem v 72 urah obvestiti organ za varstvo podatkov.

Nova zakonodaja ima obliko uredbe, kar pomeni, da se ob uveljavitvi neposredno izvaja v celotni EU, a kljub temu so pri nekaterih vprašanjih potrebne znatne prilagoditve nacionalnih sistemov, ki pa sta jih doslej izvedli le Nemčija in Avstrija.

Komisija je zato danes objavila smernice, ki opredeljujejo, katere naloge bi nacionalni organi za varstvo podatkov in nacionalne uprave še morali opraviti, da bi se priprave lahko uspešno končale do 25. maja, ko morajo pravila zaživeti v praksi.

Vzpostavila je tudi novo spletno orodje, ki bo malim in srednjim podjetjem pomagalo pri spoštovanju novih pravil o varstvu podatkov in izkoriščanju prednosti, ki jih prinašajo.