c S
Protestniki od vlade pričakujejo posluh 24.01.2018 15:16 Ljubljana, 24. januarja (STA) - Udeleženci današnjega protestnega shoda, ki je v podporo stavki v javnem sektorju potekal pred vladnim poslopjem, so med zahtevami pričakovano izpostavili predvsem višje plače. Želijo si tudi bolj pošten odnos do vseh zaposlenih, predvsem najnižje plačanih. Menijo, da jih je vlada slišala, zato pričakujejo, da bo tudi prisluhnila njihovim zahtevam.

Protestnega shoda se je "zaradi neenakovrednega obravnavanja javnih uslužbencev" udeležil Marcel More, ki dela v zaporu. Večina zaporniških delavcev mora danes delati, ker imajo prepoved stavke, zato se jih je protestnega shoda udeležilo bolj malo, je pojasnil za STA. Pred vlado so se tako zbrali samo tisti, ki danes niso bili razporejeni na delo.

"Zaporniški delavci smo že tako v ozadju in predvsem kadrovsko podhranjeni. Edini poklic, ki se lahko primerja z našim delom, so policisti - vemo, kaj so oni dosegli," je spomnil More in poudaril, da hočejo samo enako obravnavo kot primerljivi poklici. "Slišali so nas. Kakšen bo odziv vlade, pa počakajmo," je še komentiral pričakovanja po današnjem shodu.

V Ljubljano so kot "del celote boja javne uprave za boljšo situacijo vseh zaposlenih" prišli tudi zaposleni na mariborskem centru za socialno delo. Kot je za STA povedala Ana Gajič iz Sindikata centrov za socialno delo, pričakujejo, da bodo slišani.

"Zadnja leta mi je demoniziranje javnega sektorja šlo zelo na živce. Ne vem, zakaj je v naši družbi treba zmeraj nekoga ponižati in razvrednotiti njegovo delo - naj gre za snažilko in vratarja v javnem sektorju ali univerzitetnega profesorja. Ne vem, če se zavedamo, kako povezovalni bi morali biti," je za STA dejala Darja Kerec z ljubljanske pedagoške fakultete, ki predava tudi na pedagoški fakulteti v Mariboru.

Shoda se ni udeležila, ker bi želela višjo plačo, saj lahko s svojo normalno preživi: "Boli pa me srce, ko vidim, kakšne plače imajo snažilke in drugi delavci." Večina zaposlenih na fakulteti se je po njenih besedah protesta udeležila. Posebej ji je bilo všeč, da so se zaposleni na fakulteti - od profesorjev do snažilk - shoda udeležili skupaj in tako pokazali enotnost. Meni sicer, da bodo izkupiček današnjega shoda predvsem floskule in polarizirano poročanje nekaterih medijev.

Shoda se je udeležila tudi ena od zaposlenih na upravni enoti, ki je želela ostati anonimna. Kot je dejala za STA, so "prišli po tisto, kar nam je že bilo odvzeto". Pri tem je izpostavila predvsem zahtevo po višjih plačah in ustrezni ureditvi dodatnega pokojninskega zavarovanja. "Vsako leto sta se vsaj dva odstotka uslužbencev upokojila, novih pa nismo zaposlili. Torej smo svoj davek plačali tudi s tem, da nas je vedno manj, dela pa je vedno več," je opozorila.

Med protestniki je bil tudi urednik spletnega portala Skozi oči prekariata Črt Poglajen, ki je ocenil, da so prekarno in redno zaposleni "na isti ladji", zato se mu zdi prav, da tudi prekarno zaposleni podprejo stavkovne zahteve delavcev. "Prekarizacija dela je postopek, ki traja in proti kateremu se je treba boriti skupaj," je dejal za STA.

Današnja stavka poteka v več delih javnega sektorja. Med drugim so jo napovedali sindikati, ki zastopajo zaposlene na univerzah, v vrtcih, upravnih enotah, centrih za socialno delo, knjižnicah, gledališčih, muzejih, finančni, geodetski in veterinarski upravi, carinike, veterinarje in različne poklice v zdravstvu.

Nekatere ustanove, kot so knjižnice in gledališča, so zaprla svoja vrata, povsod pa zaposleni kljub stavki skrbijo za vse nujne naloge.