c S
Kitajska v Davosu o zavezah globalizaciji in odpiranju trgov 24.01.2018 14:53 Davos, 24. januarja (STA) - Dva dneva pred prihodom ameriškega predsednika Donalda Trumpa na Svetovni gospodarski forum (WEF), ki poteka v Davosu, so kitajski predstavniki potrdili svojo zavezanost globalizaciji in odpiranju trga tujcem. Vodilni kitajski ekonomist Liu He je danes pojasnil, da bo Kitajska sprejela še več ukrepov za spodbujanje tujih investicij.

"Nekateri ukrepi bodo presegli pričakovanja do naše države," je napovedal vodilni kitajski ekonomist, poročajo tuje tiskovne agencije. Najvišji kitajski uradnik, ki se udeležuje foruma v Davosu, je v svojem govoru zagovarjal globalizacijo.

Kitajske oblasti bodo po njegovih napovedih odprle bančni sektor, sektor varovanja in zavarovanja, pa tudi nekatere logistične sektorje za tuje vlagatelje. "Naše glavno načelo je, da odpravimo ovire za tuje investicije," je poudaril Liu.

Kitajska je bila dolgo deležna očitkov, da sama izkorišča prednosti globalizacije, hkrati pa svoje trge zapira za tujce. Komunistično vodstvo je v zadnjem času nekatere omejitve že odpravilo, vendar gospodarstveniki opozarjajo, da to počnejo prepočasi.

Liu je zagotovil, da bo Kitajska povečala ukrepe za zaščito intelektualne lastnine, potem ko je Trump Kitajski očital pogoste kraje intelektualne lastnine.