c S
V zdravstvu stavka majhen delež zaposlenih 24.01.2018 13:55 Maribor/Ljubljana, 24. januarja (STA) - V zdravstvenih domovih in bolnišnicah stavka majhen delež zaposlenih. V mariborskem zdravstvenem domu zajema stavka le 13 radioloških inženirjev oddelka za radiologijo s centrom za bolezni dojk, drugod je delo nemoteno. V mariborskem kliničnem centru stavkajo laboratorijski delavci, zato tudi tu stavka nima večjega vpliva na delo v celotnem zavodu.

V Zdravstvenem domu Ljubljana so za STA pojasnili, da delo poteka nemoteno. "V ZD Ljubljana v vseh ozirih spoštujemo pravico zaposlenih do stavke. Nekateri posamezniki v posameznih enotah so se interesni stavki pridružili. Delovni proces sicer v celoti poteka brez posebnosti," so zapisali.

Na oddelku za radiologijo mariborskega zdravstvenega doma v času stavke opravljajo rentgenska slikanja samo nujnim bolnikom, starejšim od 65 let in otrokom, medtem ko naj bi program Dora deloval nemoteno. "Vse ostale ambulante in službe v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor delujejo nemoteno," so povedali za STA.

Majhen delež zaposlenih predstavljajo stavkajoči tudi v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor, zato po besedah direktorja Vojka Flisa ne pričakujejo večjih težav zaradi stavke. "Če se bo kje zataknilo, pa bomo poskušali zadeve sproti reševati, seveda v korist bolnikov," je povedal.

V kliničnem centru stavkajo laboratorijski delavci, zato je delovni proces na oddelku za laboratorijsko diagnostiko upočasnjen. Kljub temu bolnikov, ki bodo prišli na rutinski odvzem krvi, ne bodo odklanjali. "Vse urgentne napotitve, napotitve za otroke do 18 let in starejše od 65 let ter nosečnice bodo obravnavali v skladu s pravili in ustaljeno prakso," so sporočili iz UKC Maribor.