c S
Stavka na upravnih enotah zaenkrat poteka brez težav 24.01.2018 13:21 Ljubljana/Koper, 24. januarja (STA) - Današnja stavka na upravnih enotah zaenkrat poteka brez težav. Na Upravni enoti Ljubljana so se stavki pridružili vsi, prav tako tudi na Upravni enoti Koper stavkajo kot kolektiv.

V sektorju za upravne notranje zadeve Upravne enote Ljubljana na Tobačni je odprto le eno okence, je za STA povedal predsednik Sindikata delavcev Upravne enote Ljubljana - sektorja za upravne notranje zadeve Dragan Stankovič. Stranko, ki pride do okenca, povprašajo po njenih željah. Če ima nujen opravek, jo sprejmejo, v nasprotnem primeru pa jo zavrnejo in ji predlagajo obisk enote na drug dan, je pojasnil.

V primerih, ki mejijo na nujne, pa stranko raje sprejmejo, je dodal. Sicer pa je strank precej manj kot običajno. Po Stankovičevi oceni jih je zagotovo 50 odstotkov manj.

V sektorju po njegovih besedah ni nikogar, ki se ne bi pridružil stavki. Nima pa podatka, koliko se jih bo udeležilo tudi protestnega shoda pred vladnim poslopjem pet minut čez poldne. Kdor bo želel, bo lahko šel, medtem ko sindikat ne bo posebej organiziral odhoda pred vlado, je povedal.

Tudi na Upravni enoti Koper zaenkrat ni težav, je za STA dejal namestnik predsednice Sindikata Upravne enote Koper Zoran Markovič. "Strankam že v avli povemo, da poteka stavka," je poudaril. Če je njihov primer nujen, jih sprejmejo, sicer pa ne, je dodal. Stranke so po njegovih besedah razumevajoče in se ne pritožujejo.

V več delih javnega sektorja danes poteka stavka. Skupaj so se zanjo odločili v 16 sindikatih, ki med drugim zahtevajo izboljšanje plač. Stavkovne aktivnosti potekajo v državni upravi, vzgoji in izobraževanju, zdravstvu, kulturi, sociali in na javni RTV. Pred vladnim poslopjem pa bo pet minut čez poldne protestni shod.