c S
Veterinarji med stavko izvajajo le nujne ukrepe 24.01.2018 13:20 Ljubljana, 24. januarja (STA) - Veterinarji med stavko izvajajo nujne ukrepe v primeru izbruha določenih bolezni živali in nujne ukrepe za zaščito živali, ostale naloge pa so po besedah predsednice Sindikata veterinarjev Slovenije Nataše Ajdič obstale. To je pri večjih rejcih povzročilo nekaj nejevolje, v primeru večdnevne stavke pa bi lahko trgovcem tudi zmanjkalo mesa.

Kljub stavki veterinarji izvajajo vse nujne ukrepe v primeru izbruha določenih bolezni živali in nujne ukrepe za zaščito živali skladno z zakonodajo. "Vsa ostala dela pa dobesedno stojijo," je poudarila Ajdičeva.

Na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so za STA pojasnili, da poleg tega izvajajo tudi naloge v okviru evropskega sistema hitrega obveščanja. Ta dela se lahko po njihovih pojasnilih uvrščajo v nujna dela, ki jih je treba izvajati tudi v času stavke zaradi zaščite zdravja potrošnika.

Med dejavnostmi, ki se v času stavke ne izvajajo, so po besedah Ajdičeve celostni nadzori klavnic ter redni pregledi živilskih obratov, trgovcev z živalmi in prevoznikov. Ne izdajajo veterinarskih spričeval, kar po besedah Ajdičeve pomeni popoln zastoj izvoza živil in živali.

Veterinarji prav tako ne sprejemajo vlog, spremljajo registrov, izdajajo potrdil in izvajajo prekrškovnih postopkov.

Koliko veterinarjev stavka, Ajdičeva ne ve, saj zaposleni udeležbe v stavkovnih aktivnostih niso dolžni napovedati vnaprej. Na upravi za varno hrano odgovora na vprašanje, koliko zaposlenih stavka, niso posredovali.

V Sloveniji je po besedah Ajdičeve sicer 193 veterinarskih inšpektorjev, današnjega protestnega shoda pred vladnim poslopjem pa se jih bo po njenih ocenah udeležilo okoli 80, pri čemer so v to številko zajeti tudi drugi uslužbenci uprave z veterinarsko izobrazbo.

Po informacijah, ki jih je sindikatu posredovala uprava za varno hrano, sta Pivka in Perutnina Ptuj pozvala k izvajanju klavnih dejavnosti tudi na dan stavke. Pivka je nato dejavnosti prestavila, Perutnina Ptuj pa je zaradi potencialne velike izgube vložila prošnjo za izvajanje dejavnosti kljub stavki, ki pa jo je uprava zavrnila, je pojasnila Ajdičeva.

Pri perutnini bi sicer v primeru večdnevne stavke po njenih besedah verjetno prišlo do prevelike klavne teže, poškodb klavnih linij in prenaseljenosti hlevov. V primeru neizvajanja zakola bi trgovcem v nekaj dneh zmanjkalo svežega mesa, pozneje pa mesnih izdelkov.

Ob tem je Ajdičeva poudarila, da ne želijo povzročati škode. "Tega, kar delamo, ne delamo nalašč, temveč zato, ker ne moremo več popuščati vladi," je dejala. Vse nosilce dejavnosti je ob tem pozvala, naj se v primeru nevšečnosti zaradi prekinitve dela obrnejo neposredno na vlado.

V več delih javnega sektorja danes poteka stavka. Skupaj so se zanjo odločili v 16 sindikatih, ki med drugim zahtevajo izboljšanje plač. Stavkovne aktivnosti potekajo v državni upravi, vzgoji in izobraževanju, zdravstvu, kulturi, sociali, tudi na javni RTV. Pred vladnim poslopjem pa bo pet minut čez poldne protestni shod.