c S
V Fursu stavka večina zaposlenih, delo skladno z dogovorom 24.01.2018 13:19 Ljubljana, 24. januarja (STA) - V okviru današnje stavke javnega sektorja v Finančni upravi RS (Furs) po navedbah sindikata državnih organov stavka okoli 80 odstotkov vseh zaposlenih. Po navedbah vodstva uprave delo poteka v obsegu, za katerega so se vodstva Fursa in sindikatov dogovorili s sporazumom.

Finančna uprava ob hkratnem zagotavljanju pravic zaposlenih do stavke zagotavlja izvajanje nalog, določenih s sporazumom, so za STA povedali v vodstvu uprave. "Zavedamo se, da je zaradi stavke okrnjeno delovanje Fursa, vendar upamo, da kljub temu zagotavljamo primeren servis zavezancem," so dejali.

Sporazum med vodstvom Fursa ter Sindikata carinikov Slovenije in Sindikata državnih organov Slovenije med drugim določa, da Generalna finančna uprava in finančni uradi sprejemajo vloge, prevzemajo in obdelujejo plačilni promet, evidentirajo terjatve. Poleg tega se med drugim izvajajo postopki, za katere se rok izteče danes. Zavezancem vračajo dajatve, če bi jim neizvedba plačila povzročila hujšo škodo, in ustavljajo izvršbe v primerih, ko je dolg poravnan.

V Finančnem uradu Ljubljana so bila dopoldne okenca odprta, stranke so lahko oddajale vloge.

Na področju carine je v sporazumu med drugim določeno, da se izvaja carinski nadzor nad blagom v carinskih postopkih ter postopki uvoznega in izvoznega carinjenja.

Predsednik sindikata carinikov Dušan Pečnik je za STA povedal, da izvajajo minimalni obseg dela, ki je predpisan. Podatka o tem, koliko zaposlenih stavka, ni mogel dati. Odstotek je "kar visok", je dejal, več pa bo znanega po analizi, predvidoma v četrtek.

Sekretarka Sindikata državnih organov Slovenije Ana Jakopič je za STA povedala, da se je za stavko odločilo okoli 80 odstotkov vseh zaposlenih v Fursu, tako članov obeh sindikatov kot nečlanov. Izvajajo minimalen obseg dela, med drugim v postopkih, v katerih danes poteče rok ali v katerih bi neizvajanje povzročilo posamezniku veliko škodo. Carinski postopki po njenih besedah potekajo za hitro pokvarljivo blago, poleg tega bi izvedli postopke v primeru prevoza živih živali.