c S
Na jubilejni 10. Conventi napovedanih skoraj 4000 sestankov 24.01.2018 13:18 Ljubljana, 24. januarja (STA) - Na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču se je začela jubilejna 10. borza za poslovna srečanja in dogodke Conventa. Dogodek znova podira rekorde; med drugim se obeta skoraj 4000 sestankov, na katerih bodo udeleženci sklepali nove posle. Poslovni turizem, velikega pomena tako z vidika desezonalizacije kot tudi prihodkov, se krepi tudi v Sloveniji.

Conventa velja za enega od osrednjih poslovnih dogodkov v slovenskem turizmu. Letos se je udeležuje 119 razstavljalcev in 185 vabljenih gostov, več kot 100 vabljenih gostov prihaja tudi iz Slovenije in regije. Zastopanih je 16 držav oz. destinacij.

Kongresni turizem pri nas beleži visoko rast, pa tudi obeti za ta segment so dobri. V prihodnjih letih se bo namreč po napovedih po svetu povečevalo tako število dogodkov kot število udeležencev na dogodek.

Odlikuje ga visoka dodana vrednost, saj so kongresni gostje tisti, ki potrošijo največ - globalne ocene kažejo na potrošnjo udeležencev večjih dogodkov v višini okoli 500 evrov na dan, je na novinarski konferenci ob začetku Convente pojasnila direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak. V Veliki Britaniji ocenjujejo, da poslovna srečanja ustvarijo okoli 2,9 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP).

Poslovni turizem je izrednega pomena tudi za desezonalizacijo, ki je ena od osrednjih ciljev slovenskega turizma. Tudi zato ga nova strategija trajnostne rasti slovenskega turizma uvršča med tri ključne produkte. Pakova je zadovoljna tudi z dejstvom, da organizatorji kongresov in drugih poslovnih dogodkov vse bolj iščejo nove destinacije.

Conventa poteka v tesnem partnerstvu tako z STO kot tudi z Ljubljano, ki se kot destinacija gostiteljica najbolj predstavi udeležencem. Po besedah direktorice Turizma Ljubljana Petre Stušek poslovni gostje po ocenah predstavljajo dobro petino gostov v slovenski prestolnici.

Leto 2018 bo sicer na področju poslovnega turizma za Ljubljano rekordno. Že sedaj je namreč potrjenih več kot 30 dogodkov mednarodnih združenj, od tega sedem z več kot 1000 udeleženci.

Eden od izzivov slovenskega turizma na splošno, še posebej pa poslovnega segmenta, so letalske povezave. Stuškova je zato izrazila zadovoljstvo, da bo Ljubljana od letošnjega leta povezana s šestimi novimi destinacijami - to so Hamburg, Ženeva, Bukarešta, Dubrovnik, Sofija in otok Brač. "Si pa v Turizmu Ljubljana nedvomno želimo tudi učinkovitejše druge vrste povezav, zagotovo z vlakom, še posebej z Italijo," je dodala.

Za ljubljanski turizem je velikega pomena tudi sama Conventa, ki v prestolnici v januarju, ki je sicer eden turistično najbolj zatišnih mesecev, vsako leto ustvari vsaj 1000 nočitev. Je pa prestolnica v torek prejela tudi nagrado Kongresna zvezda (Meeting Star Award), ki jo podeljuje revija Kongres.

Conventa je v 10 letih gostila 2286 vabljenih gostov iz 48 držav, razstavljalcev je bilo 1992 in so prihajali iz 17 držav, je poudaril soorganizator dogodka in odgovorni urednik revije Kongres Gorazd Čad. Na vseh dosedanjih dogodkih se je odvilo skoraj 30.000 dvostranskih pogovorov. Vsak od udeležencev ima na Conventi v povprečju skoraj 25 sestankov, od tega jih po nekaterih ocenah okoli pet odstotkov prinese konkretne posle.

Direktor Zavoda kongresnoturistični urad Miha Kovačič je med drugim izpostavil pomen aktivnosti destinacij pri razvoju poslovnega turizma. Kot je izpostavil, se morajo tudi v Sloveniji zaenkrat še neodkrite ali manj priljubljene destinacije naučiti, kakšne so zahteve in pričakovanja poslovnih gostov. Spomnil pa je, da poslovni turizem ne zajema le velikih kongresov, saj lahko gre tudi za manjše poslovne sestanke, ki jih torej lahko gostijo tudi destinacije brez velikih zmogljivosti.

Na Conventi so sicer zadovoljni, da so letos prvič pod njihovo streho združeni kongresni uradi Ljubljane, Portoroža, Bleda in Maribora. "Na Conventi ustvarjamo možnosti. Kdor zna priložnosti izkoristiti, dobi tudi posel. Tisti partnerji, ki so zelo proaktivni, so tudi najbolj uspešni," je poudaril Čad.