c S
Novartis lani okrepil dobiček 24.01.2018 13:18 Basel, 24. januarja (STA) - Švicarski farmacevtski koncern Novartis je lani ustvaril 7,7 milijarde dolarjev (6,5 milijarde evrov) čistega dobička, kar je 15 odstotkov več kot v letu 2016. Prihodki so bili višji za odstotek in so znašali 49,1 milijarde dolarjev (41,8 milijarde evrov).

Novartis, pod okrilje katerega sodi tudi slovenski Lek, se je tudi lani soočal z močno konkurenco pri generičnih zdravilih. Prodaja zdravila za levkemijo glivec je po izteku patentne zaščite slabša, prihodke pa je spodbujala predvsem prodaja zdravil za zdravljenje psoriaze cosentyx (2,1 milijarde dolarjev) in srčnega popuščanja entresto (507 milijonov dolarjev).

Novartisov dobiček iz osnovnega poslovanja je lani znašal 12,9 milijarde dolarjev in je bil približno tolikšen kot v letu 2016.

"Za Novartisom je dobro leto," je danes na novinarski konferenci povedal glavni izvršni direktor Novartisa Joseph Jimenez, ki konec januarja po osmih letih odhaja s tega položaja. S 1. februarjem ga bo nasledil 41-letni Vasant Narasimhan, ki se je Novartisu pridružil leta 2005.

Jimenez je izpostavil lansko poslovanje Novartisove hčerinske družbe Alcon, ki izdeluje zdravila za oči in kontaktne leče in se je v preteklih letih soočala z upadom prodaje in dobičkom iz poslovanja. Lanske številke so spodbudnejše, družba beleži rast - prodaja se je povečala za štiri odstotke na šest milijard dolarjev, dobiček iz osnovnega poslovanja pa za odstotek na 857 milijonov dolarjev.

Novartis bo po navedbah Narasimhana v prihodnje spremljal poslovanje Alcona in se ob tem pripravljal tudi na možnost morebitne prodaje, ki so jo v družbi omenjali zaradi preteklega slabšega poslovanja Alcona. Narasimhan je sicer zatrdil, da odločitev glede tega ne bo padla letos, pričakovati jo je šele v prvi polovici prihodnjega leta.

Novartisova generična enota Sandoz je lani ustvarila 10,1 milijarde dolarjev prihodkov, kar je malenkost manj kot leto prej. Količinski obseg prodaje se je sicer povečal za šest odstotkov, a so prihodke oklestile nižje cene zdravil. V ZDA je Sandoz prodajo zmanjšal za 12 odstotkov, brez upoštevanja ameriškega trga pa je Novartisova generična enota beležila štiriodstotno rast prihodkov.

Kot je dejal Narasimhan, Sandoz po svetu posluje dobro, s težavami na področju proizvodnje in prodaje trdnih izdelkov se zaradi močnega pritiska na cene in hude konkurence na področju generičnih zdravil sooča zgolj v ZDA. Novartis bo naslovil težave in se na podlagi preučitve razmer odločil za ustrezno prestrukturiranje Sandoza v ZDA.

Novi glavni izvršni direktor je sicer še poudaril, da se bo Novartis v prihodnje osredotočal predvsem v razvoj novih inovativnih zdravil. Letos bo družba na trg dala 12 novih inovativnih zdravil, Narasimhan pa pričakuje, da bodo agencije za zdravila po vseh svetu odobrile več kot 15 novih Novartisovih zdravil, med drugim za zdravilo za zdravljenje migrene aimovig ter onkološka zdravila kymriah, tafinlar in mekinist.

Delničarji Novartisa si lahko sicer tudi letos obetajo zvišanje dividende, saj vodstvo predlaga dividende v višini 2,80 franka na delnico, kar je dva odstotka več kot lani.