c S
Elektro Maribor lani z rekordno distribucijo elektrike 24.01.2018 13:17 Maribor, 24. januarja (STA) - Elektro Maribor je lani svojim uporabnikom pretežno na območju severovzhodne Slovenije distribuiral za 2,26 teravatne ure električne energije, kar je največ doslej. Lanska 2,6-odstotna rast je bila najvišja po letu 2010, še vedno pa je ta nižja od slovenskega povprečja, kar v podjetju pripisujejo gospodarskim in socialnim razmeram v regiji.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik uprave mariborskega elektrodistributerja Boris Sovič, intenzivno gradijo bolj robustna, močna in napredna omrežja. Zaradi vključevanja novih naprav, ki potrebujejo električno energijo, gospodarske rasti in klimatskih razlogov pa se hkrati po njegovih besedah povečujejo priključna in konična moč ter distribuirana električna energija.

Tik pred minulimi novoletnimi prazniki so s 435 megavati dosegli najvišjo konično obremenitev, potem ko je ta dotlej znašala 409 megavatov še iz leta 2012, je med drugim povedal Sovič in dodal, da povečevanje konične obremenitve vpliva tudi na potrebne ojačitve omrežja.

Elektro Maribor je v letu 2017 skupaj razpolagal s 16.497 kilometri omrežja, pri čemer s polaganjem podzemnih vodov in izoliranjem nadzemnih vodov sistematično povečuje robustnost srednje in nizkonapetostnega omrežja.

"Leta 2017 smo imeli polovico srednje- in nizkonapetostnega omrežja že v kablirani izvedbi, petino v izolirani in 30 odstotkov v neizolirani prostozračni izvedbi. Visokonapetostno omrežje je še skoraj v celoti v nadzemni izvedbi," je še povedal prvi mož podjetja, ki se lahko pohvali z nadpovprečnim deležem kabliranega omrežja.

Konec leta 2017 je bilo v sistem daljinskega merjenja vključeno že skoraj 141.000 njihovih uporabnikov, kar predstavlja 65 odstotkov vseh merilnih mest, še vedno pa načrtujejo, da bodo v nekaj letih v sistem naprednega merjenja vključili vsa merilna mesta.

V ta namen bodo na podlagi sklepa ministrstva za infrastrukturo prejeli skoraj 3,7 milijona evrov nepovratnih sredstev, ki jih bosta prispevala evropski kohezijski sklad in država. S tem denarjem bodo do leta 2022 namestili skoraj 90.000 pametnih števcev, skupna vrednost investicije pa znaša 19,4 milijona evrov.

Ob tem je Elektro Maribor od začetka lanskega decembra vključen v slovensko-japonski projekt pametnih omrežij in pametnih skupnosti Premakni porabo, v katerem sodeluje s podjetjem Hitachi in Elesom. Za sodelovanje v projektu se je odločilo 830 uporabnikov na območju ptujske razdelilno transformatorske postaje (RTP) Breg.

"Cilj projekta je časovni premik rabe električne energije iz časa konične obremenitve v drugo časovno obdobje. S tem je omogočena učinkovitejša raba energije in razbremenitev distribucijskega omrežja, ob tem pa uporabnik še zmanjša svoje stroške elektrike," je pojasnil Sovič in dodal, da na istem območju poteka tudi projekt Napredno vodenje, s katerim razvijajo napredne in okolju prijazne rešitve za izzive sodobnega elektroenergetskega sistema.

O finančnem izkupičku minulega leta za zdaj še ni mogel govoriti, saj bodo ti znani marca, bodo pa na poslovne izide gotovo vplivale tudi naravne in druge nesreče, katerih obseg se v zadnjem obdobju zelo povečuje. Lani so na njihovem območju zabeležili 27 takšnih dni, kar je bilo bistveno več kot v prejšnjih letih, tudi v letu 2014, ki ga je zaznamoval žledolom.

Sicer pa je mariborsko podjetje lani za naložbe namenilo več kot 28 milijonov evrov, kar je druga najvišja vrednost v zgodovini družbe. Skupaj bodo v naslednjem desetletnem obdobju zaradi potreb odjemalcev, prebivalstva in gospodarstva za naložbe porabili skoraj 366 milijonov evrov, kar je skoraj 120 milijonov evrov več kot v minulem desetletju. Za individualizacijo komunikacije s svojimi uporabniki so pripravili tudi novo mobilno aplikacijo.