c S
Pred UKC Ljubljana z zahtevami po višjih plačah več kot 500 kadrov v zdravstvu 24.01.2018 13:17 Ljubljana, 24. januarja (STA) - Pred poslopjem Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana se je dopoldne na zboru delavcev, ki podpirajo stavko v javnem sektorju, zbralo več kot 500 zaposlenih različnih profilov v zdravstvu. S sindikalnimi predstavniki so glasno opozarjali, da je njihovo delo podcenjeno, in zahtevali enako plačilo za enako delo.

Tajnik sindikata Kliničnega centra Ljubljana Vladimir Lazič je v nagovoru vsaj 500 udeležencem protestnega shoda poudaril, da ne bomo dovolili, da minister za javno upravo Boris Koprivnikar v medijih govori, da je en profil v zdravstvu dobil tisto, kar jim pritiče. "Tudi mi zahtevamo, kar nam pritiče," je dejal.

Izrazil je zadovoljstvo z množično udeležbo na shodu in posebej pozdravil vse bolničarje, medicinske sestre, farmacevtske in laboratorijske tehnike, energetike ter vse ostale zdravstveno-administrativne kadre. "Sindikalizem ni umrl. Je še živ," je dodal.

Predsednik Florence sindikata medicinskih sester Miha Benet je dodal, da je zdravstvena dejavnost podcenjena. Predsednica Konference medicinskih sester, bolničarjev, delovnih terapevtov in fizioterapevtov Milojka Kurtjak pa je poudarila, da je čas, da začnejo delati tudi zase.

Kot je izpostavila, zahtevajo tudi sprejem standardov in normativov, na kar medicinske sestre čakajo že dolga leta. "Zahtevamo enako plačilo za enako delo," je dejala.

Udeleženci shoda so s seboj prinesli transparente, na katerih je bilo med drugim mogoče prebrati napise: Vsi do pete tarifne skupine smo hlapci, ker smo podcenjeni; Slovenija je v Evropi, naše plače žal ne; Za razliko od glave trebuh javi, ko je prazen.

Danes sicer stavkajo različni profili v zdravstvu, med njimi so strežnice, bolničarji, čistilke, vzdrževalci, energetiki, skladiščniki, laboratorijski tehniki, farmacevtski tehniki, medicinske sestre, zdravstveni administratorji, računovodski in kadrovski delavci. Skupaj so se pridružili shodu pred vladno palačo.