c S
Velika Britanija še vedno z najnižjo brezposelnostjo po letu 1975 24.01.2018 13:12 London, 24. januarja (STA) - Stopnja brezposelnosti v Veliki Britaniji je v treh mesecih do konca novembra ostala pri 4,3 odstotka, kar je najmanj po letu 1975. Zaposlenost pa je najvišja od začetka merjenja zaposlenosti leta 1971, saj ima delo v Veliki Britaniji 32,2 milijona ljudi, kažejo danes objavljeni podatki.

Konec lanskega novembra je bilo v državi brezposelnih 1,44 milijona ljudi, kar je bilo 3000 manj kot v enakem obdobju predhodnega leta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Zadnji podatki z britanskega trga dela kažejo, da je bilo gospodarstvo močno tudi v lanskem zadnjem trimesečju," je ocenil ekonomist pri Capital Economics Paul Hollingsworth.

V trimesečju do konca novembra se je povprečni tedenski zaslužek na letni ravni okrepil za 2,5 odstotka, vendar pa rast plač ne dosega inflacije, opozarjajo ekonomisti.

Cene življenjskih potrebščin v Veliki Britaniji se namreč zvišujejo po odločitvi Britancev, da zapustijo EU. Zaradi nižje vrednosti funta so uvoženi izdelki za Britance dražji.