c S
Zaradi stavke carinikov promet v Luki Koper ni moten 24.01.2018 11:51 Koper, 24. januarja (STA) - V sklopu stavke javnega sektorja danes stavkajo tudi cariniki v Luki Koper. Kot je ugotavljal tudi sam predstavnik sindikata Andrej Jerman, tovorni promet v in iz Luke ni moten, je bil pa v torek bolj zgoščen. Cariniki so namreč pred stavko gospodarskim subjektom med drugim svetovali, da nujne blagovne tokove uredijo pred stavko.

Carinike pri sami izvedbi stavke sicer omejuje že sama zakonodaja, je za STA navedel Jerman. Tako so v skladu z zakonom o finančni upravi dolžni pred stavko skleniti sporazum in v njem uskladiti minimalni obseg dela. To pa jim preprečuje, da bi blokirali blagovne tokove.

Stavkovne aktivnosti carinikov so tako danes omejene na to, da temeljiteje pregledujejo carinsko blago, medtem ko blaga domačega in evropskega porekla ter praznih tovornjakov ne pregledujejo. Poleg tega so sklenili dogovor, da ne bodo ovirali pretovora hitro pokvarljivega blaga, saj ne želijo povzročati gospodarske škode.

"Današnja stavka ni naperjena proti gospodarstvu niti ne proti javnosti, ampak je naperjena proti vladi, ki je blokirala pogajanja in sama ruši ta enotni plačni sistem, ki bi ga morala zagovarjati," je pojasnil Jerman.

Zaradi specifičnega položaja koprskega pristanišča, ki je odprto 24 ur dnevno, cariniki delajo v izmenah. Trenutno jih je v službi v Luki Koper 28, od tega je večina članov sindikata, ki je tudi pristopila k stavki.

Sicer pa so jih gospodarski subjekti pred stavko kontaktirali, sami pa jim svetovali, naj nujne blagovne tokove uredijo pred stavko ali pa morda po stavki. Dopoldne ni bilo videti povečanega prometa ali kakršnih koli zastojev pred Luko. Tudi Jerman je priznal, da trenutno ni videti, da bi bil promet moten, zato pa je bil v torek bolj zgoščen. Kot je ocenil, so se gospodarski subjekti očitno vnaprej pripravili na današnjo stavko.