c S
Stavkajoče knjižnice danes zaprle vrata, muzeji ostali odprti 24.01.2018 11:50 Kranj/Ljubljana, 24. januarja (STA) - Skupaj s številnimi drugimi institucijami danes stavkajo tudi v nekaterih kulturnih ustanovah. Stavki so se pridružile posamezne knjižnice, gledališča in muzeji oziroma nekateri zaposleni v njih in člani sindikata. Medtem ko so stavkajoče knjižnice danes zaprte za uporabnike, pa so muzeji za obiskovalce tudi danes odprti.

Stavkajoče knjižnice so uskladile način današnje stavke in za uporabnike zaprle svoja vrata. Tako so danes denimo zaprte vse enote Mestne knjižnice Kranj. Uporabnike so prek spleta in sporočil na vratih knjižnic obvestili, da je vračilo gradiva danes možno le v kranjski knjižnici v Globusu, kjer je na vhodu nameščen boks, dostopen članom knjižnice.

Uporabnike so obvestili tudi o razlogih stavke. Kot so zapisali, se kolektiv Mestne knjižnice Kranj v celoti pridružuje stavki. Ne gre le za odpravo plačnih anomalij in zaostalo rast plač v javnem sektorju, gre za veliko več, gre za pomen javnega sektorja v družbi, so poudarili.

Podobno kot v Kranju stavkajo tudi v Mestni knjižnici Ljubljana, kjer so za STA pojasnili, da večina zaposlenih stavka na svojem delovnem mestu. Tisti, ki ne stavkajo, pa opravljajo interna dela. Vse enote knjižnice so namreč za obiskovalce zaprte, razen potujoče knjižnice, ki je danes vseeno krenila na pot.

Prav tako kot v kranjski knjižnici so tudi v ljubljanski knjižnici odpovedali vse za danes najavljene dogodke, razen v Trubarjevi hiši literature. Za ta dan ne bodo obračunavali zamudnin. Uporabniki pa lahko rezervirano gradivo prevzamejo dan kasneje brez stroškov za neprevzeto gradivo.

Kot so sporočili iz sindikata Glosa, stavkajo tudi v nekaterih drugih knjižnicah po državi, in sicer v Mariborski knjižnici, Goriški knjižnici Franceta Bevka, Cankarjevi knjižnici Vrhnika, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, Mestni knjižnici in čitalnici Idrija ter v knjižnicah Domžale, Medvode, Lenart, Brežice in Radlje ob Dravi.

Stavki so se pridružili tudi zaposleni v posameznih drugih kulturnih zavodih. Med njimi so Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana, Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, Mestno gledališče Ptuj, Slovensko ljudsko gledališče Celje, Zgodovinski arhiv na Ptuju, Narodni muzej Slovenije in Gorenjski muzej.

Kot je za STA povedala direktorica Gorenjskega muzeja Marjana Žibert, je pri njih tako, da kdor želi, lahko stavka. Ta pravica je omogočena vsem zaposlenim, ki se lahko udeležijo tudi shoda v Ljubljani.

Muzejske hiše in galerije pa so danes kljub temu odprte in obiskovalci si lahko ogledajo razstave. "Tako smo se odločili in dogovorili tudi zaradi najavljenega obiska šolskih skupin, da jim nismo odpovedali obiska," je pojasnila Žibertova in dodala, da danes tudi ne odpade kakšen muzejski dogodek, saj niso imeli nobenega napovedanega.

Tudi Narodni muzej Slovenije je danes za obiskovalce normalno odprt in nemoteno deluje. Kot je za STA povedala direktorica Barbara Ravnik, je sindikat Glosa svoje člane pozval k stavki, tako da lahko zaposleni stavkajo, sam Narodni muzej kot institucija pa se stavki ni pridružil.