c S
Ameriška trgovinska politika v ospredju pogovorov v Davosu 24.01.2018 11:40 Davos, 24. januarja (STA) - Na Svetovnem gospodarskem forumu (WEF), ki poteka v Davosu, je v ospredju številnih pogovorov predvsem ameriška trgovinska politika. Države azijsko-pacifiške regije so dosegle dogovor o transpacifiškem partnerstvu brez ZDA, vodilna gospodarska predstavnika ameriške administracije pa sta poudarjala, da želijo ZDA sodelovati s preostalim svetom.

Predstavniki 11 držav azijsko-pacifiške regije so v četrtek popoldne dosegli dogovor o vsebini transpacifiškega partnerstva, je po poročanju tujih tiskovnih agencij povedal kanadski premier Justin Trudeau. Po njegovih besedah bo dogovor dvignil gospodarsko rast in odprl vrata za ustvarjanje novih delovnih mest.

ZDA so pod vodstvom ameriškega predsednika Donalda Trumpa januarja lani izstopile iz dogovora o partnerstvu, preostale države - Avstralija, Brunej, Kanada, Čile, Japonska, Malezija, Mehika, Nova Zelandija, Peru, Singapur in Vietnam - pa so nadaljevale s pogajanji.

Pogajanja o oblikovanju partnerstva so se začela že leta 2009, ko je takratni ameriški predsednik Barack Obama želel doseči nov dogovor, ki bo izpostavljal pomen odprtega trga in zvišanja kakovosti delovnih mest. To pa se je spremenilo z novo trgovinsko politiko, ki jo vodi Trump, ki se bo v petek udeležil foruma. Tam bo predstavil politiko Najprej Amerika.

Ameriški minister za finance Steven Mnuchin je danes na forumu sicer dejal, da želijo ZDA kljub takšni politiki sodelovati s preostalim svetom. "Obisk je namenjen politiki Najprej Amerika, vendar je del te politike tudi sodelovanje s preostalim svetom," je Mnuchin poudaril v izjavi novinarjem.

Pojasnil je, da to pomeni, da želi Trump ob tem le poskrbeti za ameriške interese, kot to za svoje državljane počnejo preostali voditelji. Veliko pozornosti je v preteklih dneh prejela Trumpova odločitev, da uvede dajatve na uvožene solarne panele in velike pralne stroje, kar je razjezilo predvsem Kitajsko in Južno Korejo.

Ameriški minister za trgovino Wilbur Ross je danes zagovarjal njegovo odločitev in dejal, da so ZDA pripravljene braniti svoje interese v "trgovinskih vojnah". Na novinarski konferenci v Davosu je dejal, da te potekajo vsak dan, sedaj pa "ameriške sile prihajajo na okope".

Na današnjem programu v Davosu sta sicer med drugim posebna nagovora nemške kanclerke Angele Merkel in francoskega predsednika Emmanuela Macrona.