c S
Sindikati in delodajalci niso dosegli dogovora o minimalni plači 24.01.2018 10:04 Ljubljana, 24. januarja (STA) - Sindikatom in delodajalcem, ki imajo še danes čas za dosego dogovora o višini dviga minimalne plače, stališč glede tega vprašanja ni uspelo zbližati. Kot je za STA povedal generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole, so sindikatom za letos in prihodnje leto predlagali 3,5-odstotni dvig, s čimer pa se ti niso strinjali.

Ministrici za delo Anji Kopač Mrak bodo po Smoletovih besedah danes sporočili, da jim soglasja ni uspelo doseči. Pogajanja so sicer zaključili v torek.

Kot je poudaril, pri njihovem predlogu ni šlo za popuščanje, temveč razsodnost. Predlog bi namreč veljal tudi za prihodnje leto, ko se minimalna plača po Smoletovih ocenah ne bo nujno zvišala za več kot za stopnjo inflacije. "Izkušnje po tokratnem dvigu bodo vsekakor takšne, da ne bodo vodile v tako velike dvige," je prepričan.

Smole je ob tem pohvalil sindikate za pripravljenost na vnovična usklajevanja. "Pokazali so veliko mero razumevanja. Dogovoru smo bili precej bližje, kot je morda videti od daleč," je poudaril.

Kopač Mrakova predlaga 4,7-odstotni dvig minimalne plače, s čimer se niso strinjali niti sindikati niti delodajalci. Slednji bi po prvotnem predlogu plačo dvignili za 1,7 odstotka, kolikor je lani znašala inflacija, sindikati pa za 6,2 odstotka.

Na petkovi seji Ekonomsko-socialnega sveta so se nato dogovorili, da bodo poskušali sindikati in delodajalci do torka oblikovati skupen dogovor o višini dviga. Soglasja glede dviga na seji namreč niso dosegli.

Kopač Mrakova, ki je rok nato podaljšala do danes, je napovedala, da bo morebiten dogovor spoštovala. Če ga stranema ne bo uspelo doseči, pa bo nadaljevala s svojim.

Delodajalci so svoj predlog v pogajanjih s sindikati zvišali na 3,5 odstotka, sindikati pa očitno vztrajali pri prvotni zahtevi. Pričakovati je, da bo Kopač Mrakova zdaj uveljavila svoj predlog.

Po zakonu o minimalni plači višino minimalne plače za posamezno leto določi resorni minister po predhodnem posvetu s socialnimi partnerji. Višina mora biti v uradnem listu objavljena do konca januarja posameznega leta, v tem primeru do tega petka, velja pa za delo za polni delovni čas od 1. januarja.