c S
Ameriški senat potrdil Jeroma Powella na čelo Federal Reserve 24.01.2018 07:58 Washington, 24. januarja (STA) - Ameriški senat je v torek s 84 glasovi proti 13 potrdil Jeroma Powella na položaj predsednika centralne banke Federal Reserve (Fed). Powella je na položaj predlagal predsednik ZDA Donald Trump, prevzel pa ga bo 3. februarja, ko po štirih letih poteče mandat sedanji predsednici Janet Yellen.

Yellenova po mnenju gospodarstvenikov in finančnih strokovnjakov odlično vodi Fed, vendar pa ji Trump ni privoščil drugega mandata, ker jo je na položaj imenoval predsednik Barack Obama, sam pa je hotel pustiti svoj pečat na centralni banki.

64-letni pravnik Powell je že pet let in pol v odboru ameriške centralne banke in bo prvi predsednik centralne banke po 40 letih, ki ni ekonomist. Kljub temu pa sprememb v smeri denarne politike nihče ne pričakuje, saj je tudi Powell napovedal, da bo nadaljeval po poti, ki jo je začrtal Ben Bernanke, nadaljevala pa Yellenova.

Zaradi tega ga je podprla velika večina senatorjev obeh strank z izjemo štirih republikancev in osmih demokratov ter neodvisnega senatorja Bernarda Sandersa.

Demokrate skrbi, da bo Powell odtegnil podporo zakonu o finančni reformi Dodd-Frank, ki je bil sprejet po zadnji hudi gospodarski in finančni krizi leta 2008, da bi Wall Streetu malce otežili pripravo nove podobne krize. Powell podpira določene spremembe zakona, ki ga želijo republikanci večinoma črtati, vendar le glede odprave strožjih regulacij majhnih bank.

Strožje regulacije finančne industrije po zakonu Frank-Dodd so po mnenju republikancev eden od glavni razlogov, da je bilo okrevanje po krizi zelo počasno. Demokrati nasprotno menijo, da je bilo okrevanje počasno, ker so republikanci v kongresu blokirali potrditev resnega stimulacijskega zakona.

Trump bo v svojem mandatu bistveno spremenil podobo vodstva centralne banke, saj je doslej na položaj podpredsednika za regulacije imenoval Randala Quarelsa, na enega od praznih sedežev v odboru je imenoval konservativnega ekonomista Marvina Goodfrienda, zapolniti pa mora še tri prazne položaje, med njimi podpredsednika Feda, ki je prazen od odhoda Stanleyja Fischerja lani oktobra.

Od sedmih članov odbora bo tako le Lael Brainard kot tisti, ki ga na položaj ni imenoval Trump.

Powell doslej v svojih petih letih in pol ni še nikoli glasoval proti večinski odločitvi odbora za odprti trg, ki vodi obrestno politiko. Velja za osebo, ki se zavzema za konsenz.

Prav tako je dobro preskrbljen, saj je s preteklim delom pri finančnih podjetjih Dillon Read in Carlyle Group zaslužil dovolj denarja, da velja za enega najbogatejših predsednikov Feda v zgodovini s premoženjem, ocenjenim med 20 do 55 milijonov dolarjev.