c S
Kriminalisti preiskujejo davčne zatajitve v več državah 24.01.2018 07:36 Ljutomer, 23. januarja (STA) - Policija v sodelovanju s tujimi preiskovalci, Eurojustom in Europolom preiskuje sume gospodarskih kriminalnih dejanj, neuradno sum davčne utaje, preiskave pa so od jutra potekale na sedežu kmetijsko-trgovske družbe MS Ključarovci in podjetja Agrinspa v Ključarovcih pri Ljutomeru, s katerimi je lastniško povezan podjetnik Marko Slavič.

Po besedah predstavnice Policijske uprave Murska Sobota Suzane Rauš je policija na območju uprav Murska Sobota, Novo mesto, Koper in Ljubljana ter ob sodelovanju s tujimi varnostnimi organi in ob koordinaciji evropskih organizacij Eurojust in Europol izvajala obsežne aktivnosti v povezavi s sumi gospodarskih kaznivih dejanj. Podrobnosti zaradi operativnih razlogov ni mogla dati.

Neuradno so kriminalisti po pisanju Dnevnika, ki se med drugim sklicuje na vire iz policije, preiskave opravili na sedežu kmetijsko-trgovske družbe MS Ključarovci in podjetja Agrinspa v Ključarovcih pri Ljutomeru pa tudi v trgovinah MS Ključarovci v Gančanih in na Tišini.

Po pisanju časnika so s Slavičevimi družbami povezane posameznike danes preiskovali tudi na Danskem, v Nemčiji, Avstriji in na Madžarskem. Skupno je šlo za 134 hišnih preiskav zaradi utaje davkov pri prodaji soje.

Osumljenci iz več evropskih držav naj bi z domnevnimi kaznivimi dejanji povzročili materialno škodo v višini več milijonov evrov. Več evropskih policij naj bi tako preiskovalo kriminalno združbo, katere del je domnevno prleški podjetnik Slavič, sicer tudi znan rejec konj kasačev.

Skupina naj bi z navideznim trgovanjem s sojo utajila za skoraj 60 milijonov evrov davka. V nezakonite posle pri obračunavanju davka pri uvozu in izvozu blaga v Slovenijo in iz nje naj bi bili vpleteni tudi Slavičevi podjetji.

Družba očeta in sina Slavič Agrinspe je po navedbah Dnevnika prisotna tudi na Hrvaškem, v Srbiji, Bosni in Hercegovini, Bolgariji, Romuniji, na Madžarskem, v Italiji, Avstriji, na Slovaškem, Češkem, v Nemčiji ter na Danskem.

Po neuradnih podatkih časnika je Slavič pri utajah davkov uporabljal predvsem fiktivne posle, mešetaril naj bi tudi z zemljišči. Agrinspe se večinoma ukvarja s preprodajo semen sončnic, oljne repice in predvsem soje, trgujejo pa tudi z žiti in krmo oziroma tropinami sončnic in soje.