c S
Čuš z novim predlogom sprememb zakona o trgovini 24.01.2018 07:31 Ljubljana, 23. januarja (STA) - Nepovezani poslanec Andrej Čuš je danes v postopek DZ vložil nov predlog novele zakona o trgovini, s katerim želi omejiti nedeljsko delo. Predlaga, da bi lahko bile trgovine odprte največ šest nedelj na leto, brez omejitev pa le družinske trgovine, bencinski servisi ob avtocestah ter trgovine na letališčih in mejnih prehodih.

Čuš je danes v izjavi za medije v Ljubljani dejal, da je v skladu s pripombami sindikatov in vlade pripravil bolj konkreten predlog zakona s precej manj izjemami. Predlaga, da bi lahko bila posamezna trgovina odprta do šest nedelj v letu, brez omejitev pa bi lahko bile odprte družinske trgovine, trgovine oz. bencinski servisi na avtocestah ter trgovine na letališčih in ob mejnih prehodih. "Sedaj bo kdo rekel, da je izjem premalo. Ampak s tem bomo nadaljevali," je odločen.

Poslanec na podlagi opozoril, ki jih prek družbenim omrežij dobiva od zaposlenih v trgovini, ugotavlja, da prihaja do številnih kršitev aneksa h kolektivni pogodbi dejavnosti trgovine, s katerim so se delodajalci in sindikati dogovorili glede omejitve dela in višine plačila za delo ob nedeljah in praznikih, veljati pa je začel z novim letom.

"Že v času tako imenovanega socialnega dialoga sem aneks označil kot gnili kompromis, ki smrdi do neba. V prvih dneh letošnjega leta se je to izkazalo tudi v praksi," je dejal poslanec.

Med domnevnimi kršitvami je navedel, da so trgovci zaposlene obvestili, da je aneks ukinjen oz. da omejitev dela ob nedeljah in praznikih ne velja.

Poleg tega naj bi se prvo nedeljo v letošnjem letu zaposlenim ure beležile kot redno delo med tednom ali pa so zaposleni delali, pa ne bi smeli, saj so starši otrok do tretjega leta starosti.

"V marsikateri trgovini so jim nadrejeni dali v podpis izjavo, da nimajo otroka do tretjega leta starosti in da lahko ob nedeljah normalno delajo. O tem, kako so bili k temu 'povabljeni' oz. prisiljeni, ne bom govoril; to bodo proučevale inšpekcijske službe in organi pravne države," je dejal.

Čuš po lastnih navedbah dnevno prejme od 10 do 20 pripomb delavcev v trgovini. Ko jih bo zbral, bo kršitve naznanil pristojnim službam, je napovedal.

Čuš glede novele pričakuje podporo gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, dela SMC, ki da se je nagibal k podpori prejšnjega predloga, in generalnega sekretarja Sindikata delavcev trgovine Slovenije Ladislava Rožiča.

Ministrovo podporo pričakuje po ponedeljkovem odgovoru na njegovo poslansko vprašanje, v katerem je minister ponovil stališče, da aneks ni celovit, med drugim ker upošteva le interes podjetnikov in zaposlenih v trgovini, ne pa tudi interesa potrošnikov in dobaviteljev ter širšega javnega interesa.

Na gospodarskem ministrstvu so za STA povedali, da z vsebino zakonskega predloga še niso seznanjeni in je zato ne morejo komentirati.

Če sindikalne podpore ne bo, Čuš meni, da so pobude za ustanovitev novega sindikata trgovk in trgovcev - tega naj bi po njegovih besedah ustanovili konec meseca v Celju - na mestu.

Rožič je danes za STA povedal, da predlog zakona s takšnimi omejitvami in brez pretiranih izjem podpira. Glede domnevnih kršitev aneksa je člane sindikata pozval, naj sindikat o tem obveščajo. Morebitne kršitve glede plačil, delovnega časa, prepovedi dela za starše majhnih otrok bodo sicer vidne šele februarja, ko bodo izplačane plače za januar, ko je aneks začel veljati. Glede domnevnega ponujanja izjav v podpis pa je dejal, da bi delodajalci s tem neposredno kršili zakonodajo, tudi kazensko.

Čuš pričakuje, da bo matični odbor DZ predlog novele obravnaval v marcu ali aprilu. "Tam bodo lahko vsi, ki so jih bila polna usta demokracije, spoštovanja volje ljudi in slabega položaja trgovk in trgovcev, pokazali, koliko jim to res pomeni."

Poslanec meni, da bi si morali sindikati v panogi bolj prizadevali za dvig plač zaposlenih, opozarja pa tudi na domnevno prakso, da so lastniki trgovskih centrov malim trgovinam, ki pri njih najemajo prostore in bi želeli imeti ob nedeljah zaprto, to prepovedali. "Gre za izsiljevanje. Tudi to bo treba zakonsko urediti," poudarja.

Čuš je prepričan, da bo novela, če ne bo sprejeta v tem mandatu DZ, sprejeta v naslednjem.

DZ je decembra prvi predlog poslanca Čuša za omejitev dela ob nedeljah in praznikih zavrnil kot neprimernega za nadaljnjo obravnavo. Poslanci so poudarjali - takšno je bilo pred tem tudi stališče vlade -, da so že socialni partnerji sami sklenili dogovor o nedeljskem delu, zakonodajni predlog pa da je nedodelan.

Omenjeni novi sindikat se bo glede na objavo na družbenem omrežju Facebook imenoval Novi sindikat trgovk in trgovcev Slovenije in bo del Konfederacije slovenskih sindikatov. Kot je danes STA povedal predsednik konfederacije Gvido Novak, je pobuda za ustanovitev prišla iz kroga ljudi, ki so Čušu pomagali pri pripravi prvega predloga novele in zbiranju podpisov podpore, za pomoč pa so se obrnili na Konfederacijo slovenskih sindikatov. Številni podpisniki so namreč po Novakovih besedah izrazili nezadovoljstvo z obstoječimi sindikati in se zavzeli za ustanovitev novega sindikata.

Novak je dejal, da je zanimanje za včlanitev veliko, tako da v prvi fazi pričakujejo več sto članov, v mesecu ali dveh delovanja pa več tisoč. Potrdil je, da je ustanovni sestanek predviden za 31. januar v Celju.

Kot piše v objavi na Facebooku, se bodo pri delovanju osredotočali med drugim na obveščanje članov o pravicah trgovk in trgovcev, jim nudili pravno pomoč in svetovanje ter zbiranje prijav kršenja kolektivne pogodbe. Zavzemali se bodo tudi za zaprtje trgovin ob nedeljah, dvig plač in izločitev dodatkov iz minimalne plače.