c S
Sviz ne namerava odstopiti od stavkovnih zahtev 24.01.2018 07:30 Ljubljana, 23. januarja (STA) - Predstavniki sindikata Sviz in vlade so danes nadaljevali pogajanja pred stavko, ki jo je Sviz napovedal za 14. februar. Po mnenju vladne strani so pri zahtevi glede plač visokošolskih učiteljev blizu rešitvi, a Sviz ne namerava odstopiti od nobene od vsebinskih zahtev, med katerimi je ustreznejše vrednotenje plač izobraževalnega dela.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je dejal, da imajo na vladni strani pomisleke, koliko je predlog Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) za reševanje njihovih zahtev realen. Na vladni strani so se po njegovih besedah pripravljeni pogovarjati o drugačnem vrednotenju razredniškega dela, "težko pa bi bilo zanje sprejemljivo, da bi morali v celotni lestvici šolskega sistema uvajati dvojna delovna mesta - denimo delovno mesto predmetni učitelj in delovno mesto predmetni učitelj - razrednik".

To bi po ministrovih besedah pomenilo, da bi bilo treba učitelju vsakokrat, ko ni razrednik, odpovedati pogodbo o zaposlitvi in potem z njim skleniti novo.

Glede zahteve o regresu za letni dopust v višini 1200 evrov bruto za vse zaposlene z minimalno ali nižjo osnovno plačo je po pogajanjih poudaril, da te zahteve ni mogoče uresničiti samo za en sindikat.

Pri plačah visokošolskih učiteljev pa je vladna stran po njegovih besedah večino Svizovih stavkovnih zahtev že naslovila s svojim protipredlogom, ki se nanaša tudi na druge pogajalske skupine. "Tu smo že zelo blizu," je zagotovil.

Na pogajanjih so danes odprli ključno vprašanje, ki po presoji Sviza utemeljuje njihove argumente za zahtevano izboljšanje plač, to pa je slabše vrednotenje izobraževalnega dela glede na primerljiva delovna mesta v javnem sektorju, je po pogajanjih dejal glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj. "Na istih stopnjah izobrazbe nekateri nosilni poklici, denimo vzgojitelj in učitelj, dobivajo nižje plače," je ilustriral. Od vsebinskih vprašanj, med katerimi je ustreznejše vrednotenje šolnikov, po njegovih besedah ne nameravajo odstopiti.

V sindikatu želijo doseči odpravo pri zaostajanju plač od vrtcev do univerze. V svojih stavkovnih zahtevah so kot osnovni cilj postavili odpravo v zaostajanju plač s primerljivimi delovnimi mesti z enako izobrazbo, ki je nastalo v času krize. "Ves spor je natanko v tej točki," je pojasnil za STA.

Kot je spomnil, podpirajo stavkovne zahteve sindikatov javnega sektorja, ki bodo stavkali v sredo. A Sviz ne zahteva zvišanja plač, ampak odpravo zaostajanja v plačah. "Tu je ključna razlika med nami in kolegi, ki so stavko napovedali za sredo," je pojasnil.

Njihove stavkovne zahteve so med drugim zvišanje osnovnih plač strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju od vrtcev do univerze, ustrezno ovrednotenje razredniškega dela in regres za letni dopust v letu 2018 v višini 1200 evrov bruto za vse zaposlene z minimalno ali nižjo osnovno plačo. Za zaposlene v vzgoji in izobraževanju zahtevajo od dva do tri plačne razrede višje plače.